Close button

Психологічний тиск під забороною: правки для колекторів

Психологічний тиск під забороною: правки для колекторів

У Верховній Раді почалася підготовка законопроекту №4241 "про колекторiв" до другого читання, повідомляє UBR.

Документ, покликаний врегулювати діяльність фактично існуючих, але знаходяться поза правовим полем професійних стягувачів, через що їх складно карати за протиправні методи "вибивання боргів", вже поповнився новими обмежувальними правками.

Перелік запропонованих змін надав їх автор, глава підкомітету з питань органів юстиції комітету з питань правової політики ВР Ігор Фріс. Ними передбачається додатково захистити інтереси боржника поруч заходів, в тому числі і наступними:

  • в документі уточнюється, щодо якої інформації кредиторам, колекторам або іншим особам, що діють від їх імені, заборонено вводити боржника в оману (серед іншого прописаний пряма заборона представлятися в якості осіб, що мають відношення до органів влади);
  • число взаємодій, дозволених для стягувача за згодою боржника, в порівнянні з початковою редакцією скоротилося з двох разів на добу до одного. Також з'явилося і обмеження кількості взаємодій за тиждень і місяць: не більше двох і восьми разів відповідно. Більше взаємодій дозволено тільки за згодою боржника;
  • за дужки законопроекту виводяться правовідносини, пов'язані зі стягненням комунальних боргів;
  • встановлюється, що з метою стягнення боргу від імені кредитора може діяти тільки одна особа;
  • забороняється створювати психологічний тиск і ображати боржника.

Окремо депутати прописали захист недієздатних і неповнолітніх боржників: з такими особами кредитори не мають права контактувати безпосередньо.

Серед правок також нове визначення "боржника", додаткові документи, які колекторська компанія повинна надати Нацбанку при реєстрації, в тому числі - копія обов'язкового страхування відповідальності компанії за заподіяння збитків боржнику.

Новини

Популярні теми форуму

analytics