Close button

Запуск ринку землі: яка користь для звичайної людини

Запуск ринку землі: яка користь для звичайної людини

До відкриття ринку землі залишається трохи більше чотирьох місяців. Зараз активно проводиться підготовка до цієї важливої для України події, яке, за прогнозами експертів, серйозно змінить стан справ і в сільському господарстві, і в сфері нерухомості. Адже сільськогосподарська земля стане товаром, який можна купувати і продавати, повідомляє Сегодня.

Один з напрямків, яким активно займаються різні держоргани останнім часом, - створення відкритих земельних реєстрів і онлайн-майданчиків, які дозволять кожному українцю бачити стан справ у земельній сфері. Другий важливий напрямок - зміни в законодавстві, які ще належить прийняти. На порядку денному - близько десятка законів і порядку 40 підзаконних актів.

Яких змін українцям чекати найближчим часом в земельній сфері? Як вони торкнуться кожного з нас? Що важливо знати вже зараз?

Що змінить геопортал відкритих даних

Земельна сфера на сьогоднішній день - одна з найбільш корупційних в Україні, поряд з архітектурно-будівельної, митної та податкової. Про це повідомив на нещодавній прес-конференції, де було презентовано "дорожня карта" земельної реформи, міністр аграрної політики Роман Лещенко.

До відкриття ринку сільгоспземлі в уряді планують підготувати інфраструктуру, яка зробить інформацію про землю і про інших природних ресурсах відкритою і загальнодоступною.

Зокрема, вже в лютому Мінагрополітики обіцяє презентувати громадськості геопортал відкритих даних.

"Ухвалення закону про національну інфраструктуру геопросторових даних дозволило нам сформувати великий геопортал відкритих даних про державу Україна. Про земельних, водних, лісових ресурсах, корисних копалин. Про власників землі, про те, хто скільки платить податків і т. Д. Це буде свого роду революція в системі земельних відносин", - обіцяє Роман Лещенко.

Вже сьогодні у відкритому доступі є "Публічна кадастрова карта України", яку веде Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Госгеокадастр). На цій карті можна побачити, в чиїй власності знаходиться та чи інша ділянка землі, і замовити в Госгеокадастре більш детальну інформацію про цікавить ділянці.

До речі, багато послуг в Госгеокадастре тепер можна отримати дистанційно. Зокрема, виписку (укр. - витяг) з земкадастру. Однак проблема в тому, що ще не всі ділянки внесені до реєстру. Зокрема, не внесені багато матеріалів до 2013 року, які зберігалися виключно в паперовому вигляді.

"Близько 10% - приблизно 2 млн ділянок - залишаються невнесення. Сподіваюся, ця робота буде завершена до кінця 2021 року. Хоча це буде виклик", - заявив перший заступник глави Госгеокадастра Анатолій Мирошниченко.

Також в процесі ревізії виявилася "пропажа" понад 5 млн гектарів сільгоспземель, які перебували у державній власності. Розібратися в ситуації повинні правоохоронні органи.

Чи допоможе відкриття даних отримати землю?

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу, сьогодні кожен громадянин України має право отримати ділянку землі безкоштовно. Однак, як відомо, відсутність відкритої інформації про землі часто стає перешкодою для отримання громадянами "вільних" ділянок під будівництво або інші потреби. Чи наважиться ця проблема після того, як Госгеокадастр буде наповнений, а інформація з нього стане загальнодоступною?

Експерти з недовірою ставляться до такої перспективи.

"Зараз важко щось говорити, оскільки незрозумілий реальний і повний функціонал цього порталу. На даному етапі презентували тільки його відкриття. Щоб запустити такий портал, наповнений реальними і достатніми даними (в тому числі відомостями до 2013 року, які знаходяться на паперових носіях) , потрібно завершити інвентаризацію земель, завершити аудити, здійснити перенесення всіх даних в цей портал. Я сумніваюся, що зараз відбувається повне перенесення всіх даних з паперових носіїв, так як це не так легко, як кажуть нам реформатори. Велика кількість паперових носіїв і документів знаходяться не в органах Госгеокадастра, а в місцевих органах, архівах і т. п.", - говорить Василь Рущак, керуючий партнер фірми "PROPERTY".

Юрист Наталя Нечаєва, керівник однойменного адвокатського бюро, вважає, що портал геоданих як мінімум допоможе потенційним покупцям і власникам землі отримати більше відомостей про тій чи іншій ділянці.

"За фактом цей інтернет-ресурс повинен бути дуже схожий на карти Google, проте з відображенням точних даних про правовий статус земельних ділянок, їх призначення, власників, наявних навантаженнях, комунікаціях, корисних копалин. Сподіваюся також, там будуть відображатися дані про надані права на видобуток корисних копалин, якщо це ліси - про наявні дозволи на вирубку і т. д. Дані геопортала розширюють можливість громадян перш за все в тому плані, що дозволять значно швидше і якісніше провести попередній аудит такої ділянки, визначити його сильні і слабкі сторони. Бо часом і сам продавець не має в своєму розпорядженні усіма такими даними. А для їх отримання необхідно направляти запити в різні державні та комунальні інстанції", - говорить Наталя Нечаєва.

Однак після відкриття ринку землі роздавати землю безкоштовно і всім підряд не планується - за винятком деяких пільгових категорій. Таких як ветерани АТО, члени сільських громад і т. Д.

Поки змін до законодавства не вносили. Але експерти кажуть: в перспективі купувати ділянки можна буде тільки на аукціонах.

"Що стосується придбання ділянок, що належать органам місцевого самоврядування, то ініціаторами продажу, швидше за все, як і раніше будуть виступати місцеві ради або об'єднані громади. Вони стверджують переліки вільних ділянок до продажу через аукціон. Відповідно, придбати у власність вільна земельна ділянка комунальної власності ( без капітальних споруд на ньому), наприклад, для забудови можна саме на таких аукціонах", - пояснює Наталя Нечаєва.

Законопроект про земельні торги (№2195) планується прийняти найближчим часом. Він передбачає, що торги будуть проводитися в єдину електронну систему в формі електронного аукціону в режимі реального часу. Доступ до них зможе отримати будь-який громадянин України.

Багато документів скасовують

В процесі реформування Госгеокадастра відбудеться реформа землевпорядної та містобудівної документації. Багато типів документів і багато процедур будуть скасовані, до того ж найближчим часом, заявив міністр.

Зокрема, скасовуються:

  • дозвіл на розробку проекту землеустрою для зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності;
  • державна експертиза землевпорядної документації;
  • попереднє узгодження матеріалів місця розташування об'єкта;
  • узгодження органів екології та органів охорони культурної спадщини;
  • спецдозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву;

Крім того, істотно спрощується процедура зміни цільового призначення земельних ділянок. А містобудівна документація стане одночасно і земельної документацією.

Одночасно обіцяють вирішити проблему з необгрунтованими відмовами по внесенню інформації в Госгеокадастр.

"Ми зменшуємо кількість документів і спрощуємо доступ до послуг. У цьому філософія дерегуляції: все, що створює корупційні ризики і складності для бізнесу, має відійти в минуле, до того ж вже найближчим часом", - заявив під час презентації "дорожньої карти" реформи землі міністр агрополітики Роман Лещенко.

Однак якщо скасування одних документів багато вітають (наприклад, скасування дозволу на розробку проекту землеустрою для "приватників", навколо яких будувалося багато корупційних схем), то інші новації у деяких викликають побоювання. Зокрема, керівників громад хвилює скасування погоджень в органах екології, а кияни дивуються, як це забудовники не повинні будуть брати дозволи в органах з охорони культурної спадщини. Автори реформи обіцяють, що всі необхідні заборони і дозволу міститимуться в самих даних Госгеокадастра.

Новини

Популярні теми форуму

analytics