Close button

Навіщо Арахамія хоче знизити акциз оподаткування для стіків IQOS

Навіщо Арахамія хоче знизити акциз оподаткування для стіків IQOS

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія недавно вніс правку до закону про зниження акцизу на стіки для Айкос на 30%, що в свою чергу, може привести до втрати в бюджеті до 3 млрд. грн повідомив Євген Плінській, повідомляє Курс Украины.

Він поспілкувався з ведучим каналу Politeka onlinе .

Внесена правка знижує оподаткування акцизом твен (тютюновмісткі вироби для електричного нагрівання) відразу на 30%.

Слід зазначити, що коли в Україні почали масово поширюватися Айкоси і заправки до них, з'явилися також стіки, які виробник не позиціонує як сигарети. Тому вони не потрапили під загальне оподаткування, як сигарети.

Ситуація на тютюновому ринку

Чинний акциз на сигарети розраховується як 1400 гривень на 1000 сигарет.

Стіки для Айкос розраховуються інакше - вони оподатковувалися за вагою тютюну, який відповідно є в цих стіках, що призвело до дисбалансу на ринку оподаткування тютюнових виробів.

Класичні сигарети мають акциз - 24 гривні, а стіки - 6 гривень. Але кінцевий споживач Айкосів не помітив цю різницю, так як ціна на стіки і сигарети була однакова, а іноді стіки були навіть дорожче.

Таким чином виходить цікава ситуація.

Виробник звичайних сигарет має великий акциз оподаткування і заробляє набагато менше, а виробник стіків, у якого акциз оподаткування невеликий заробляє набагато більше.

Парламент минулого року вирішив врегулювати цю ситуацію, порівнявши акцизи оподаткування на стіки і сигарети до одного рівня.

Давид Арахамія обґрунтовує свою позицію зверненням до нього виробника Philip Morris, який вважає, що треба знизити ставку акцизу для стіків. Адже, за словами депутата, якщо цього не зробити - Україні загрожує контрабанда стіків з Росії та Білорусі.

cmeoy65xyu_big.jpg

Крім того, зараз в Білорусі пачка стіків коштує 59 гривень, а в Україні 58 гривень, в Росії 56 гривень.

"То про яку контрабанду може йти мова?", - цікавиться Telegram-канал Брудні ігри

8bzbp1jt2u_big.jpg

Також Арахамія засновує свою позицію на тому, що високий акциз в 29 гривень, призведе до того, що стіки будуть коштувати більше 80 гривень, хоча на даний момент, включаючи в себе цей "високий акциз" оподаткування, вони коштують 58 гривень.

Що дасть зниження акцизу для стіків?

"Виробник Philip Morris вийде на надприбуток і буде заробляти 26 гривень прибутку на одній пачці стіків, в той час як на звичайних сигаретах виробник заробляє 11 гривень", - стверджує Плинський

Новини

Популярні теми форуму

analytics