Close button

Найкращий спосіб відмити овочі від бруду і бактерій

Найкращий спосіб відмити овочі від бруду і бактерій

Найкращий спосіб позбавити овочі від бруду і мікробів - це вода, на яку впливає ультразвук. Такого висновку дійшли дослідники з британського університету Саутгемптона, повідомляє Обозреватель.

У результатах дослідження, які були опубліковані у виданні Science Direct, йдеться про те, що звичайна водопровідна вода не позбавляє нас від усіх бактерій на листках і шкірці овочів. Мити їх з милом теж не рекомендують, так як хімічні речовини не так-то просто вимити з усіх тріщин на листках, де люблять ховатися бактерії. А це означає, що мило так чи інакше потрапить в наш організм.

Тому британські вчені придумали використовувати безперервний потік води, який переносив мікроскопічні бульбашки і акустичні хвилі вниз від джерела вгору за течією на заражені листові овочі.

"Звукове поле створює відлуння на поверхні листя і всередині щілин, які притягують у них бульбашки, - пояснив принцип дії професор Тімоті Лейтон. - Звукове поле також змушує стінки бульбашок дуже швидко коливатися, перетворюючи їх в мікроскопічні" чистять "машини. Це буквально дозволяє вимивати з листя навіть найдрібніші частинки бруду і потягнув".

Було виявлено, що через шість днів після 2-хвилинної ультразвукової обробки води мікробні навантаження на заражені листя шпинату були "значно нижче", ніж на листя, промиті звичайною водою з тією ж швидкістю і за таку ж кількість часу. І, що важливо, мікропухирці абсолютно не пошкодили самі листя.

Вчені сподіваються, що таку технологію використовуватимуть фермери і постачальники продуктових магазинів, щоб їх зелень була максимально чистою.

Новини

Популярні теми форуму

analytics