Close button

Як жила знати древніх майя

Як жила знати древніх майя

Дослідники з США з'ясували, що знатні люди древніх майя страждали тими ж недугами, що і бідняки, і, можливо, недоїдали, повідомляє Naked Science.

Робота опублікована в журналі Latin American Antiquity. Вона присвячена вивченню життя знатного чоловіка на ім'я Айпах Ваал, похованого майже 1300 років тому в археологічній пам'ятці Ель-Пальмарія в Мексиці. Відомо, що чоловік служив дипломатом (його називали «Лакам», або «посол, який несе прапор») і допоміг укласти союз між двома могутніми династіями древніх майя (пізніше він розпався) в червні 726 року до нашої ери. Про все це розповіли ієрогліфи з елітної гробниці майя, де і покоїлися останки дипломата.

Вчені з Університету Оклахоми (США) вивчили стародавні кістки. Їм вдалося з'ясувати, що життя Айпаха Ваала виявилася не настільки райдужна, як можна було очікувати. На момент смерті чоловіка було від 35 до 50 років. Фахівці провели кілька методів датування, включаючи радіовуглецевий, стратиграфию і аналіз кераміки, і дізналися, що «Лакам» був похований біля 726 року до нашої ери, поруч зі сходами, що ведуть на церемоніальну платформу, де для публіки проводилися якісь видовищні ритуали.

Верхні зуби покійного - від лівого до правого ікла - просвердлили, щоб вони могли утримувати декоративні імплантати з піриту і нефриту. Ці матеріали були цінними для майя, і носити їх могли тільки певні люди. Діти знаті проходили цю болючу процедуру під час обрядів ініціації. Вчені припускають, що Айпах Ваал міг отримати це «прикраса», коли успадкував титул свого батька.

Череп його теж піддався модифікації - він був приплюснутий. Деформація сталася ще в дитячому віці за допомогою якогось плоского предмета, який, ймовірно, був прив'язаний до голови дитини протягом довгого часу. Руки «посла, що несе прапор» вразив періостит (запалення окістя), викликаний бактеріальними інфекціями, цингу або рахіт.

dsiuggrjof_big.jpg&key=e2ef431369c3e4126 Зуби з поховання

З боків черепа вчені виявили пористі губчасті області, які свідчать про те, що чоловік страждав гіперостоз - патологічним збільшенням вмісту кісткової речовини в незміненій кістковій тканині. Це захворювання - наслідок відповідної реакції кістки на недолік харчування або симптом якоїсь хронічної інфекції (наприклад, остеомієліту), пухлинних процесів і так далі.

Такі зміни нерідко зустрічаються і в інших похованнях майя. Крім цього, у Айпаха Ваала був артрит рук і ніг, а також залікований перелом правої гомілки. В результаті вчені прийшли до висновку, що високе положення посла не захистило його від недоїдання і хвороб.

Новини

Популярні теми форуму

analytics