Close button

Важливі факти про холестерин, про які мало хто знає

Важливі факти про холестерин, про які мало хто знає

Існує стійке громадську думку про шкоду холестерину для нашого організму, особливо в літньому віці. А лікарі давно говорять, що він присутній у більшості живих істот, навіть в цитоплазмі бактерій. Так що ж таке холестерин і як він впливає на наше здоров'я, повідомляє Econet.

Речовина органічного походження, жиророзчинний спирт холестерин виробляється самими клітинними структурами, як одне з важливих складових для життєдіяльності цих структур. Холестерин синтезується і застосовується, як будівельний матеріал, що формує захисну мембрану будь-якої клітини. Він допомагає клітинам бути еластичними, змінювати форму, вводити в структуру необхідні елементи і виводити продукти розпаду.

Це з'єднання бере участь в синтезі гормонів, регулює транспортування жиророзчинних вітамінів, відповідає за когнітивні мозкові процеси. А також бере участь в передачі м'язових імпульсів, за рахунок нормалізації функцій нервових з'єднань, потрібен для формування вітаміну D, виробництва жовчі. Крім цього, холестерин лікує різні пошкодження на стінках судин, утворюючи протизапальні скупчення - ті самі, холестеринові бляшки.

Поняття «поганого» і «хорошого» холестерину

Близько 75% жиророзчинного спирту синтезується в печінці, решта надходять в організм з продуктами харчування. Існує поділ на «хороший» - ліпопротеїни високої щільності, і поганий - з низькою щільністю, вид холестерину. Стверджують, що «поганий» холестерин надходить від печінки до органам, утворює бляшки на стінках судин, а «хороший», навпаки йде від органів до печінки, з'єднує надлишки «поганих» ліпопротеїнів, і перешкоджає серцевих захворювань.

Особливо багато таких бляшок або скупчень, на стінках судин літніх людей. Тому багато хто вважає, що жирна їжа дуже шкідлива для серця і судин і вживати її не слід. А також необхідно приймати якомога більше коштів, які називаються статинами, знижують рівень холестерину.

Для чого організму потрібен «поганий» холестерин?

У природі для всього створеного можна знайти причину, треба тільки дати собі працю її пошукати. І на питання, навіщо організм виробляє речовину, яке прилипає до стінок судин, зменшуючи їх, є дуже проста відповідь - значить, це потрібно самому організму! Ліпопротеїни з низькою щільністю, мають протизапальні властивості.

І прилипають вони до оболонки артерій в тих місцях, де є мікротравми і пошкодження, залучив їх і зменшуючи запалення. Найбільше таких пошкоджень у людей похилого віку, тому що стінки їх судин піддаються віковим змінам. Їх організм виробляє все більше холестерину, щоб лікувати такі пошкодження.

А такі процеси викликає підвищений цукор в крові. Навіщо ж все твердять про необхідність зниження холестерину, якщо він приносить таку користь? Потім, що прибуток від продажу препаратів, що знижують рівень холестерину, обчислюється цифрами з багатьма нулями, і втрачати її фармакологічні концерни не мають наміру. Останнім часом, препарати-статини, стали прописувати навіть дітям.

Які жири необхідні організму?

Потрібно усвідомити, що наш організм потребує в певній кількості рослинного і тваринного жиру і скорегувати своє харчування. Найнеобхідніші жири містяться в рослинній олії холодного віджиму: оливкового, гірчичного, льняного, конопляного, кокосового, авокадо. І тваринних жирів: риб'ячого і міститься в жовтку і м'ясі тварин. Але, зрозуміло, тварини не повинні бути отруєні токсичними речовинами. Також потрібно стежити за приготуванням м'ясних страв, вони допускаються в відвареному, тушкованому і запеченому вигляді, але тільки не в смаженому з скоринкою. Вживати жир в молочній продукції найкраще овечий або козячий, у вигляді кефіру або йогурту, також допускається топлене вершкове масло.

Чого слід уникати?

Варто прийняти як факт, що рафінований цукор не приносить ніякої користі організму, і провокує безліч порушень в системах, в тому числі судинної. Білу муку і крохмаль також слід занести в список небажаних продуктів для судин. Крім цього, краще зовсім виключити або строго обмежити, вживання всіх консервованих продуктів, в яких дуже багато цукру і його синтетичних замінників, кукурудзяних та інших сиропів, а заодно - алкоголю, кофеїну і рафінованої олії.

Що ще впливає на здоров'я судин?

Щоб вирішити проблему з уже наявними бляшками на оболонці судин і попередити їх нову появу, потрібно не тільки відкоригувати раціон. Для здоров'я судинної системи потрібен вітамін С, що перешкоджає пошкоджень артерій, магній, часник, свіжі овочі та зелень, куркума. Всі вони регулюють рівень холестерину. Крім цього, нормалізує надають ефірні масла лаванди й розмарину в масажі. Для підтримки тонусу судинних оболонок, добре допомагають регулярні фізичні вправи, і вживання вітаміну С, колагену, гліцину Е.

Новини

Популярні теми форуму

analytics