Close button

Вітамін К: користь для здоров&#39

Вітамін К: користь для здоров&#39

Вітамін К відомий своїм позитивним впливом на кісткову тканину і серцево-судинну систему. Прийом деяких препаратів може погіршити всмоктування цієї речовини. Джерелом вітаміну К служать дієтичні добавки та деякі харчові продукти, повідомляє Econet.

Роль вітаміну К в організмі надзвичайно важлива: він необхідний для здоров'я шкіри, кісткової тканини, серцево-судинної системи. Вітамін К - це група сполук, розділених на дві групи: вітамін К1 (филлохинон) і вітамін К2 (менахінон). Вітамін K1, найбільш поширена форма вітаміну K, в основному міститься в продуктах рослинного походження, особливо в темних листових зелених овочах. З іншого боку, вітамін K2 міститься тільки в продуктах тваринного походження і ферментованих рослинних продуктах.

Для чого потрібен вітамін К

Вітамін До необхідний для певних білків, які працюють у згортанні крові, метаболізмі кісткової тканини, запобігання мінералізації судин і регуляції функцій клітин.

Фактори ризику низького всмоктування вітаміну К

  • тривалий прийом антибіотиків,
  • препарати, що знижують холестерин.

До серйозних симптомів нестачі вітаміну К відносять кровотечу і крововилив. Важливо отримувати необхідний обсяг вітаміну К щодня з харчовими продуктами і дієтичними добавками.

Ефект вітаміну К для здоров'я

Дві ключові області клінічного інтересу до добавкам вітаміну К - це стан серцево-судинної системи і кісткової тканини.

Здоров'я кісткової тканини

Вітамін К має вирішальне значення для формування і функцій кісток, який полягає в його позитивному впливі на обмін речовин у кістковій тканині.

Вітамін К забезпечує міцність і мінеральну щільність кісткової тканини.

Серцево-судинна система

Вітамін К запобігає такому явищу як кальцифікація судин.

Має значення поєднання вітамінів К і D: віт-н D забезпечує вітамін К-залежну активність білка і таким чином сприяє судинному здоров'ю.

Дефіцит вітаміну К у харчовому раціоні здатний негативно впливати на серцеву функцію аналогічно палінню. Справа в тому, що нестача вітаміну К загрожує розвитком кальцифікації коронарних артерій та інших судин.

Харчові джерела вітаміну К

Листова зелень

Може забезпечити 100 - 400% добової потреби в цьому вітаміні.

Посилить процес зміцнення кісткової тканини зелень ріпи (стебло і листова частина). Продукт вважається багатим джерелом вітаміну К і рекордсменом за концентрацією мінералу кальцію серед овочів.

Натто

Це страва японської кухні. У 100 г продукту міститься до 850 мг віт-на К.

Пробіотики, що входять до складу цих ферментованих соєвих бобів, також сприяють поліпшенню травлення.

Капуста брокколі

Зміцнює імунітет, виводить вільні радикали і токсичні сполуки з організму, підтримує здоров'я дерми і серця. ½ чашки броколі містить до 110 мкг вітаміну К.

Крім того, цей овоч допомагає протистояти інфекції, контролювати інсулін, зміцнити кісткову тканину, служить профілактикою онкологічних захворювань.

Яловича печінка

100 г продукту містить до 110 мкг віт-на К. Крім цього, до складу печінки яловичини входять вітаміни комплексу B

Новини

Популярні теми форуму

analytics