Close button

Пробка в судинах: топ-5 головних питань про тромбоз

Пробка в судинах: топ-5 головних питань про тромбоз

Все, що потрібно знати про захворювання, щоб убезпечити себе, повідомляє Вести.

Слово "тромбоз" стало останнім часом одним з найпопулярніших у пошуковику. Адже з ним багато хто стикається і під час коронавірусу, і після нього - при постковідному синдромі. На найпопулярніші питання українців про тромбоз ми даємо відповіді. А підготували їх разом з експертами:

  • Іриною Пророченко, лікарем-кардіологом вищої категорії;
  • Катериною Амосовою, кардіологом, терапевтом, д. М. Н., Професором;
  • Мар'яною Селюк, лікарем-терапевтом вищої категорії, професором кафедри терапії Української військово-медичної академії.

Що таке тромбоз?

У кровоносних судинах - венах, артеріях - і порожнинах серця можуть формуватися тромби, які закривають судину.

"А тромби з'являються через здатність тромбоцитів склеюватися один з одним, утворюючи тромбоцитарну пробку", - уточнює Мар'яна Селюк.
"Якщо судина закрита на 75%, то такий тромбоз ще лікується медикаментозно за допомогою кардіолога. Якщо ж більш ніж на 75%, то це вже ахова ситуація. Необхідне втручання кардіохірурга, який зробить коронарографію, шунтування, щоб механічно відкрити судину" - розповідає Ірина Пророченко.

У чому його небезпека?

Тромбоз може привести до смерті.

"Тромби в судинах і порожнинах серця в будь-який момент можуть відірватися і, в залежності від місця їх утворення, перемістившись з потоком крові, закупорити легеневу чи системну артерію. Крім того, тромби можуть утворюватися безпосередньо в артеріях і викликати їх закупорку", - пояснює Катерина Амосова.

Як запідозрити тромбоз?

На відміну від, скажімо, апендициту, тромбоз до пори до часу може ніяк про себе не давати знати. І в цьому головна підступність цього захворювання. Але все ж є кілька "червоних прапорців" у стані організму, які говорять про те, що вам потрібно терміново звернутися до кардіолога.

"Перш за все, про те, що з серцево-судинною системою не все гаразд, свідчить те, що людина погано переносить фізичні навантаження. Їй важко, наприклад, підніматися вгору по сходах. Дійшла до третього поверху, вже хочеться зупинитися, віддихатися", - розповідає Ірина Пророченко.

Обов'язково, за словами експерта, потрібно ходити на профогляди до кардіолога, якщо у вас є венозне розширення вен, особливо тромбофлебіт. Це коли ви бачите не просто зірочки або вени, які трохи виступили, а коли на ногах висять цілі венозні "грона".

"Такі проблеми говорять про те, що можливі тромби в судинах нижніх кінцівок, які можуть "відлітати" дуже швидко вгору до серця. Якщо вчасно цю проблему виявити, призначити правильні медикаменти, то навіть тромби, які вже знаходяться у серці, можуть розсмоктатися і не заподіяти шкоди", - коментує Ірина Пророченко.

Також, за словами експерта, про порушення кровообігу кажуть:

  • набряклість ніг;
  • холодні кінцівки;
  • судоми;
  • аритмія.

Обов'язково потрібно звернутися до кардіолога і після того, як ви перенесли коронавірус.

"При Covid-19 судини стають ламкими, через це виникає ризик тромбоутворення", - пояснює експерт.

Нагадуємо, що ви можете отримати медичну допомогу вузького фахівця абсолютно безкоштовно. Для цього з певною проблемою потрібно звернутися до сімейного лікаря, з яким у вас підписано декларацію. Він дасть електронне направлення до кардіолога (воно діє протягом року). До якого саме - ви можете вибирати самостійно. Кардіолог може працювати як в державній, так і в приватній клініці. Єдина умова: медустанову або лікар, у якого є свій приватний кабінет, повинні підписати договір з Національною службою здоров'я України.

Які дослідження необхідно пройти?

У кожному конкретному випадку кардіолог підбирає свій пакет аналізів. Але все ж є ті, які призначаються у більшості випадків при підозрі на розвиток тромбозу. Це:

  • ліпідограмма - вона показує, спадкова ця проблема або до неї привели сидячий спосіб життя і захоплення жирною їжею;
  • коагулограма - оцінює систему згортання крові, ризик тромбоутворення;
  • загальний аналіз крові з розгорнутою формулою - показує кількість тромбоцитів;
  • кардіограма;
  • УЗД серця.

Яка профілактика тромбозів у звичайному житті?

Найголовніший спосіб уникнути тромбозу - це помірна фізична активність, вважає Ірина Пророченко.

"Коли м'язи працюють, це сприяє тому, щоб кров не застоювалася в судинах. Інакше лімфа йде в навколишній простір і потім звідти тисне на судини. Вони начебто знаходяться в лещатах, - пояснює експерт. - А під час, наприклад, звичайної ходьби, коли литкові м'язи працюють, виникає тренування судин нижніх кінцівок. І тим самим попереджаються тромбози".

Експерт попереджає про небезпеку силових навантажень у спортзалі.

"Під час них виникає сильне напруження, кров приливає до обличчя. Якщо в цей момент відірветься тромб, може статися біда. Тому що у нас є клапани в серці, в судинах верхніх і нижніх кінцівок тулуба. І на них тромб може затриматися. У шиї, голові таких клапанів немає, тому якщо відірветься тромб, може бути інсульт", - пояснює Ірина Пророченко.

Що стосується велосипеда, то він теж є хорошою профілактикою тромбозу, адже коли ми крутимо педалі, добре працюють литкові м'язи.

"Але їзда на велосипеді протипоказана при тромбофлебіті, - попереджає експерт. - До речі, якщо він у вас є, потрібно обов'язково вирішити цю проблему хірургічним шляхом. Тому що тромбофлебіт - це бомба уповільненої дії, у будь-який момент може відірватися тромб".

Важливо також, за словами Ірини Пророченко, стежити за тим, щоб було збалансоване харчування. У ньому не повинно бути багато цукру, солі, так як вони викликають захворювання, які погано впливають на серцево-судинну систему.

"У раціоні не повинно бути багато жирної їжі: вона підвищує рівень холестерину, а це негативно впливає на судини", - уточнює експерт.

Також кардіолог попереджає, що потрібно бути обережними з калиною і шипшиною: у занадто великих кількостях вони згущують кров. Вона густіє і тоді, коли ми мало п'ємо води. Але в цій справі важливо не перестаратися.

"Моя думка - звичайній людині, без серйозних серцево-судинних патологій, необхідно в день випивати близько півтора літри води. Якщо ж є проблеми з серцем, необхідно вирахувати безпечну кількість рідини разом з кардіологом. Тому що її надлишок дає навантаження на серце. Наприклад, іноді ми навіть вираховуємо воду в яблуці, щоб враховувати загальну кількість рідини, що отримується за день. Крім того, коли ми занадто багато п'ємо води, з організму вимивається велика кількість калію. А це загрожує аритмією, судомами", - розповідає експерт.

За словами Ірини Пророченко, для здорових судин у вашому раціоні обов'язково повинні бути продукти або біодобавки, що містять такі речовини:

  • вітамін С;
  • омега-3-жирні кислоти;
  • бурштинова кислота;
  • незамінна кислота аргінін.

Також, на думку Ірини Пророченко, для профілактики тромбозів важливо так влаштувати своє життя, щоб в ньому було трохи менше стресу.

"При ньому відбувається викид адреналіну, спазмуються судини, підвищується тиск. Тому потрібно добре висипатися, менше нервувати", - радить експерт.

Як захиститися від тромбозу при коронавірусі?

"Важливо рухатися. Коли людина лежить пластом, підвищується ризик венозного тромбоемболізму, - наводить приклад Катерина Амосова. - Тому що коли ми весь час лежимо, не працюють м'язи нижніх кінцівок, які виштовхують кров і сприяють її руху з вен у праві відділи серця".

Потрібно також не допускати зневоднення організму, так як воно призводить до згущення крові.

"Чим вище температура, тим більше ви повинні пити", - говорить Катерина Амосова.
"При цьому важливо стежити за тим, щоб відбувався обмін рідини, а не просто була "повінь" організму. Простими словами, скільки у вас увійшло, стільки приблизно повинно і вийти, - каже Мар'яна Селюк. - Якщо ви п'єте воду у великій кількості, а виділяється мало сечі, це привід занепокоїтися. Затримка рідини в організмі може спровокувати інші проблеми. Наприклад, може бути перевантаження серця або виникнути набряки".

Також при коронавірусі для профілактики тромбозів призначаються антикоагулянти - препарати, що розріджують кров.

"Але вони потрібні далеко не всім пацієнтам, навіть у віці. І їх ні в якому разі не можна приймати самостійно, без призначення лікаря, - попереджає Ірина Пророченко. - Антикоагулянти можуть викликати кровотечі. А прийом, наприклад, аспірину при високому тиску може навіть призвести до інсульту. Тому тільки після нормалізації тиску кардіологи або терапевти можуть призначити аспірінотерапію".

Новини

Популярні теми форуму

analytics