Close button

Працевлаштування в локдаун — де знайти роботу в умовах пандемії

Працевлаштування в локдаун — де знайти роботу в умовах пандемії

Черговий локдаун, який вже оголошений в Києві з 5 квітня і який загрожує іншим регіонам з "червоної зони", може ще більше погіршити ситуацію на ринку праці. І, хоча він вже навряд чи стане такою несподіванкою і потрясінням для бізнесу, як рік тому, багато українців знову побоюються звільнень і втрати заробітку, повідомляє Сьогодні.

Які тенденції зараз спостерігаються на ринку праці? Де можна заробити і на які зарплати можуть розраховувати претенденти?

Поки більше шукають підробіток

У порівнянні з першим локдауном, який був рік тому, зараз проблема працевлаштування, схоже, стоїть не так гостро. За даними сайту з пошуку роботи Jooble, кількість пошукових запитів про роботу поки на 10% нижче показника березня 2020 року. Можливо, це пояснюється тим, що регіони намагаються уникати повного закриття бізнесу, як це було навесні 2020-го. Однак очікування людей не найоптимістичніші.

"Люди розуміють, що вони в будь-який момент можуть опинитися в ситуації, коли їх роботодавець змушений буде припинити роботу і відправити працівників додому через обмеження. Тому особливим попитом стали користуватися пропозиції про роботу з дистанційною, частковою або тимчасовою зайнятістю", – говорить керівниця по роботі з партнерами Jooble Олена Кірільєвніна.

За її словами, особливо зріс попит на роботу з погодинною оплатою. Люди вважають за краще отримувати зароблені гроші щодня або хоча б раз на тиждень.

"Представники робітничих професій зазвичай не мають значних фінансових заощаджень та відчувають потребу в заробітку особливо гостро", – пояснює Олена Кірільєвніна.

Які професії найбільш затребувані

Аналітики OLX Робота провели дослідження, яке показало, що багато робітничих спеціальностей не бояться локдауну. Вони були затребувані минулої весни, і зараз також є багато пропозицій за такими спеціальностями.

  1. На першому місці серед таких спеціальностей – робота водієм. З початку року на сайті olx.ua розміщено понад 9 тисяч таких вакансій. Середня зарплата водія, яку обіцяють, зараз становить 19 тис. грн. Це на 1 тис. грн більше, ніж пропонували торік. Причому професія водія була найбільш популярною і в період весняного локдауну в 2020 році, зазначають аналітики.
  2. На другому місці в рейтингу професій, за якими зараз можна влаштуватися на роботу – професія продавця. Зараз тільки на цьому сайті є 8,9 тис. таких пропозицій. Середня зарплата, на яку можна розраховувати – 9500 грн в місяць.
  3. Як і минулого року, в трійці найпопулярніших робітничих професій – вантажники. Таких вакансій близько 3 тисяч. Працедавці готові платити за таку роботу в середньому 10,2 тис. гривень.

За даними OLX Робота, під час локдауну претендентам також є сенс звернути увагу на вакансії кур'єрів, касирів, комплектувальників замовлень, операторів call-центру (віддалено).

"Карантин змінив ринок праці. За даними Держстату, в 2020 році було зафіксоване безробіття на рівні 9%. Кожен п'ятий безробітний не міг знайти роботу протягом року. Черговий локдаун, який почався у Києві і, ймовірно, потім буде запроваджений у всій країні, може негативно вплинути на ці показники. Однак зараз на ринку праці є чимало працедавців, які пропонують вакансії, що не бояться обмежень. Серед них багато пропозицій і робочих спеціальностей, які часто не вимагають спеціальних знань або досвіду і водночас пропонують гідну оплату праці. Є робота на повний робочий день, є часткова зайнятість. Кожен претендент зможе вибрати оптимальний варіант", – говорить керівник напрямку OLX Робота в Україні Марія Абдулліна .

Наводимо список найбільш затребуваних спеціальностей за рейтингом зарплат.

606b36dbc7380.jpg

Сайт Jooble також наводить дані про найбільш затребувані спеціальності. Перш за все, це робота таксистами або кур'єрами. Причому за цими спеціальностями багато і вакансій, і пошукових запитів з боку здобувачів, які розглядають таку роботу або як тимчасовий підробіток, на кілька годин в день, або як додаткову постійну роботу – наприклад, на вихідні.

Також багато варіантів роботи охоронцями, вантажниками, менеджерами з продажу, продавцями-консультантами, продавцями в супермаркети і на ринки, мерчендайзерами в магазини, швачками, різними фахівцями з обслуговування авто – автоелектрик, автослюсар, автомеханік.

Цікаво, що, незважаючи на карантин і пов'язані з ним обмеження, на сайтах з працевлаштування є багато вакансій і для готельно-ресторанної галузі.

"Підприємства готуються до літнього туристичного сезону, навіть якщо він буде нестабільним і з жорсткими обмеженнями. Тому зараз збільшується кількість вакансій кухарів, офіціантів, барист, барменів, прибиральників", – зазначає Олена Кірільєвніна.

За якими спеціальностями можна працювати віддалено

Багато підприємств через карантин змінили формат роботи і тепер пропонують працівникам працювати з дому, кажуть експерти. Зокрема, в березні на OLX Робота тільки для Києва з'явилося більше 2 тисяч нових вакансій з варіантами віддаленої роботи.

На сайті Jooble також фіксують багато пропозицій про віддалену роботу. Зокрема, операторами колл-центрів, перекладачами, репетиторами з іноземних мов та інших шкільних предметів, адміністраторами інтернет-магазинів, диспетчерами служб таксі і т.п.

Мати роботу під час карантину – це тільки половина успіху, адже до роботи потрібно ще дістатися, а під час локдауну це зовсім не просто. Як кияни вирішували цю проблему в перший день нового локдауну – дивіться в сюжеті:

Відео: Сьогодні

Новини

Популярні теми форуму

analytics