Close button

Вчені дізналися про дієту євреїв з осколків 800-річного горщика

Вчені дізналися про дієту євреїв з осколків 800-річного горщика
Фото: з відкритих джерел

Під час розкопок в історичному єврейському кварталі в Оксфорді археологи виявили два будинки і вигрібну яму, що належали єврейській громаді Оксфорда. Також вчені виявили в будинках залишки керамічних горщиків, які очевидно використовували в якості каструль. Всі органічні останки з посуду і ями були піддані біохімічним аналізом, який показав, що в XII столітті британські іудеї дотримувалися заборону на не кошерну їжу, повідомляє Planet today.

Кошерна дієта - одна з найстаріших відомих дієт у світі. І для справжнього єврея дотримання цих дієтичних законів є основною частиною повсякденного життя. Вчені довгий час вважали, що навіть живучи за межами Ізраїлю, євреї суворо дотримуються правила, передбачені Торою і Талмудом. Однак докази того були знайдені вперше.

Єврейський квартал Оксфорда був заснований в XII-XIII століттях, після того як Вільгельм Завойовник запросив євреїв Північної Франції оселитися в Англії. Два виявлених істориками будинку, згідно з даними перепису, належали єврейській громаді. У вигрібній ямі, якою користувалися жителі обох будинків, був виявлений великий комплект кісток тварин, в якому переважала домашня птиця, при повній відсутності свинячих кісток. Що виразно вказує на дотримання кошерної дієти. Крім того, аналіз риб'ячих кісток показав, що всі вони належать кошерним видам, наприклад, оселедця.

Для підтвердження своїх висновків вчені провели комплексний біохімічний аналіз залишків їжі з керамічного посуду, знайденої в будинках. Аналіз підтвердив висновки експертів: всі судини використовувалися тільки для приготування м'яса великої рогатої худоби, овець і кіз. Органічні останки свинини знайдені не були.

Це перше дослідження древніх залишків їжі, виявлених в каструлях, яке дозволило виявити практику дотримання кошерної дієти і пов'язані з нею ретельно харчові табу. Вчені планують застосовувати цю методику і надалі для того, щоб дізнатися трохи більше про повсякденне життя людей в Середні століття.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Archaeological and Anthropological Sciences.

Новини

Популярні теми форуму

analytics