Close button

Створено нанокапсули для прийому інсуліну перорально

Створено нанокапсули для прийому інсуліну перорально
Фото: shutterstock

Вчені з Нью-Йоркського університету створили нанокапсули, за допомогою яких інсулін можна буде приймати перорально. Розробка проходить клінічні випробування, повідомляє Хайтек.

Як пояснюють фахівці, нові капсули з інсуліном не руйнуються в процесі травлення, а проникають в кров, де починають взаємодіяти з глюкозою.

Капсули зроблені з наночастинок, а вони, своєю чергою, складаються з метал-органічних каркасів (МОК). Це полімерні матеріали, які за структурою схожі на бджолині стільники та складаються з іонів металів і різних органічних сполук. Завдяки цьому їх відрізняють висока пористість і міцність.

При попаданні в кров частки поступово розчиняються, оскільки їх органічні компоненти починають взаємодіяти з глюкозою та іншими цукрами. Тобто чим більше глюкози в крові, тим більше інсуліну вивільняється з капсул.

Інсулін - гормон, який виробляється в підшлунковій залозі. Основне його дію - регуляція вуглеводного обміну. Якщо його виробляється недостатньо або тканини організму перестають реагувати на його дію, то розвивається цукровий діабет першого або другого типу.

Спочатку вчені перевірили наночастинки в пробірці, на розчині глюкози. При експерименті на які страждають на діабет пацюках «навантажені» інсуліном наночастинки змогли нормалізувати гризунам рівень цукру на 10 годин.

Розробники сподіваються, що в разі успішного завершення випробувань люди, хворі на діабет, відмовляться від ін'єкцій, що травмуют.

Новини

Популярні теми форуму

analytics