Close button

Дрони навчилися синхронно літати в жорсткому зчепленні

Дрони навчилися синхронно літати в жорсткому зчепленні
Фото: Georgia Tech

Американські інженери розробили алгоритм управління декількома дронами, об'єднаними в єдиний модуль для перевезення великих вантажів. Для контролю над групою з декількох Мультикоптер в жорсткому зчепленні з вантажним контейнером використовується адаптивна система, яка враховує і компенсує тягу кожного з апаратів. Автори технології вважають, що вона спростить логістику і дозволить уніфікувати дрони, що застосовуються для доставлення, повідомляє N+1.

Група розробників з Технологічного інституту Джорджії під керівництвом професора Джонатана Роджерса (Jonathan Rogers) розробила алгоритм, здатний керувати кількома дронами, з'єднаними жорсткою рамою. Це дозволить уніфікувати перевезення, доставляючи декількома стандартними мультикоптерами вантажі, які не здатний підняти єдиний невеликий апарат. Таким чином, можна відмовитися від використання більш важкого і дорогого безпілотника. Інженери відправили результати на публікацію в журнал Journal of Aircraft.

Автори стверджують, що якщо один з безпілотників в зчепленні відмовить, то розроблений алгоритм дозволить іншим апаратам адаптуватися, і або доставити посилку за місцем призначення, або здійснити безпечну посадку. На відміну від концепції модульного дрона-трансформера, яку кілька років тому запропонували в Японії, в проєкті американських інженерів кожен БПЛА зі складу збірки можна використовувати та окремо, що розв'язує проблему уніфікації апаратів.

Для демонстрації технології автори прикріпили чотири невеликих дрона до скриньки вагою в п'ять кілограм. Алгоритм успішно впорався із завданням - дрони змогли підняти і перенести ящик в призначене місце, що автори продемонстрували в відеоролику. При цьому, розроблений алгоритм підтримує роботу будь-якого числа апаратів в зчепленні. Це дозволяє підвищувати масу вантажу, що перевозиться кратно кількості використовуваних дронів.

Алгоритм отримує дані про місцезнаходження дронів і тязі роторів. За допомогою цієї інформації оцінюється вага доставляється вантажу, центр мас конструкції і відносне розташування безпілотників. Алгоритм враховує ці параметри і формує керуючі команди для кожного дрона окремо.

Дослідники сподіваються в майбутньому доповнити технологію можливістю самостійної стикування дронів з контейнером по інфрачервоному наведенню, щоб людям не довелося приєднувати до нього кожен БПЛА вручну. Для цього автори пропонують використовувати одноразову раму, яка встановлюється на контейнер і передбачає стикування до шести дронів. Апарати самостійно закріплюються на рамі, доставляють посилку за адресою, відчіплюються і відлітають назад на вантажівку. При цьому рама після доставки залишається на контейнері, а клієнт може повернути, що не підійшов товар - тоді дрони прилетять на виклик і заберуть посилку.

Розробку технологій для доставки вантажів на безпілотники веде безліч інженерних колективів. Наприклад, в кінці березня інша група інженерів повідомила про успішні випробування дрона, який здатний захоплювати вантаж на льоту. Розробники забезпечили безпілотник захопленням у вигляді чотирьох гнучких опор і навчили його алгоритм управління підбирати за допомогою цього захоплення вантажі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics