Close button

Незаконне відчуження квартир: як стають жертвами шахраїв

Незаконне відчуження квартир: як стають жертвами шахраїв

Схеми з нерухомістю стають дедалі популярнішими серед шахраїв, повідомляє Лига.Закон.

За останні місяці Нацполіція повідомила про численні факти таких правопорушень, зокрема:

Донецький поліцейський і його спільниця намагалися провернути квартирну аферу. Поліцейський разом зі своєю спільницею, яка працювала ріелтором, вирішили обдурити 33-річну жительку Маріуполя. Користуючись важким фінансовим становищем власниці неприватизованої квартири, запропонували оформити на ріелтора довіреність на житло. Натомість пообіцяли допомогти приватизувати і продати квартиру, щоб держава не конфіскувала її за великі комунальні борги. Жінці спільники мали намір віддати лише невелику частину суми від продажу майна.

Незаконне заволодіння квартирами в Одесі на 27 млн грн. Жителі Одеси, серед яких, - чинний адвокат, колишній правоохоронець, реєстратор і особи з кримінальними зв'язками, використовуючи доступ до державних електронних реєстрів, а також інформацію, отриману від учасників ринку нерухомості, підшукували потенційних жертв. Зокрема громадян, які розрахувалися за придбання квартир, але з різних причин не встигли зареєструвати факт придбання права власності на нерухомість. Увагу члени угруповання звертали лише на тих осіб, які придбали об'єкти нерухомості, будівництво яких певний час було призупинено, а здача їх в експлуатацію відбувалася зі значним відхиленням від строків. Знайшовши потрібний об'єкт, вони підробляли необхідний пакет документів для придбання нерухомості у власність і, використовуючи підставних осіб, оформляли на них квартири. Надалі майно продавали на вторинному ринку сумлінним покупцям, а кошти від продажу розподіляли між усіма учасниками злочинної групи.

У Київській області діяла злочинна організація, яка "спеціалізувалася" на викраденні людей для заволодіння їх квартирами. Обвинувачені вибирали квартири, які не перебувають на обліку в державних реєстрах, а їх власники померли або ведуть антисоціальний спосіб життя. При цьому застосовували фізичне насильство до господарів житла і проти їх волі вивозили в інше місце, де утримували, поки ті не продадуть квартиру. Для цього правопорушники виготовили правовстановлюючі документи на нерухоме майно, зокрема залучали "свою" людину з підробленим паспортом, який виступав в ролі власника. Також підробляли різноманітні довідки, необхідні для подальшого продажу. Маючи повний комплект документів, виставляли нерухомість на продаж.

Львівські поліцейські викрили шахрайську "схему" заволодіння нерухомістю. Цікавість у зловмисників викликала нерухомість, яка перебувала в комунальній власності і власниками якої були особи похилого віку. На підставі фіктивних документів об'єкти нерухомості перереєстровували на підставних осіб. З метою приховування попередніх незаконних реєстрацій в реєстрі речових прав на нерухоме майно зловмисники продавали об'єкти "своїм" особам - незахищеним верствам населення. Надалі переоформлені таким чином об'єкти перепродували сумлінним покупцям.

Шахраї привласнили елітну квартиру в Києві. Поки власниця квартири в центрі столиці проживала за кордоном її квартиру на підставі підробленого договору купівлі-продажу перепродали.

Новини

Популярні теми форуму

analytics