Close button

У світі зросла конкуренція за офшорну вітроенергетику

У світі зросла конкуренція за офшорну вітроенергетику

Глобальна конкуренція за офшорну вітроенергетику настільки гостра, що аукціони з продажу ліцензій тепер нагадують нафтові і газові, що проводилися лише кілька років тому, і деякі імена також знайомі, оскільки світові нафтові компанії активно переходять на поновлювані джерела енергії, повідомляє Reuters.

Прагнення провідних виробників викопного палива до збільшення швидкості проникнення в низьковуглецевий бізнес виникає в міру того, як все більше і більше країн розгортають плани з розвитку вітроенергетики, щоб зменшити свій вуглецевий слід.

Вартість забезпечення ділянок під забудову зросла до рівнів, які деякі провідні оператори вітряних електростанцій вважають неприйнятними і які завдадуть шкоди споживачам через зростання цін на електроенергію.

Очікується, що в цьому році уряди всього світу запропонують рекордну кількість тендерів на офшорні вітряні електростанції і потужності - понад 30 гігават (ГВт) на блоці. Це майже стільки ж, скільки загальна існуюча глобальна вітрова потужність в 35 ГВт, і тендери, скоріш за все, будуть найбільш конкурентоспроможними за всю історію.

Кілька європейських нафтових компаній, включаючи Total, BP і Shell, планують швидко збільшити свої портфелі відновлюваних джерел енергії, зменшивши залежність від нафти і газу, щоб задовольнити інвесторів, які хочуть бачити життєздатні довгострокові бізнес-плани з низьким рівнем викидів вуглецю, і уряди, що вимагають скорочення викидів.

Деякі аналітики заявили, що високі комісії загрожують підірвати величезне скорочення витрат, якого галузь досягла за останнє десятиліття.

Нові ринки

Хоча Великобританія є найбільшим в світі ринком офшорної вітроенергетики з потужністю близько 10 ГВт, можливості в інших країнах зростають, і очікується, що тендери будуть активно проводитися.

Очікується, що в цьому році європейські країни, включаючи Данію, Польщу і Францію, проведуть аукціони з великою кількістю регіонів, які планують нарощувати потенціал.

У Сполучених Штатах президент Джо Байден має намір до 2030 року розгорнути 30 ГВт морської вітрової енергії. В даний час в розробці знаходиться 13 проектів загальною потужністю близько 9,1 ГВт, які, як очікується, будуть запущені до 2026 року.

В Азії Японія планує встановити до 10 ГВт морських вітроенергетичних потужностей до 2030 року і 30-45 ГВт до 2040 року, при цьому аналітики очікують, що в цьому році будуть проведені тендери на загальну потужність близько 3 ГВт.

Однак експерти попередили, що нові регіони не можуть стягувати таку ж плату за оренду морського дна або розраховувати на таку низьку цінову підтримку, як Великобританія.

«У нас є розвинена промисловість в Європі і Великобританії, але її ще немає в Азії або США, - сказав Беквелл з GWEC. - Кожен регіон повинен створити свою власну промисловість і навички, перш ніж вони зможуть розраховувати на найбільш конкурентоспроможні ціни».

Новини

Популярні теми форуму

analytics