Close button

Наскільки реалістичним є прогноз курсу гривні від МВФ

Наскільки реалістичним є прогноз курсу гривні від МВФ

Прогнози МВФ логічні і потенціал стабільності курсу продажу долара США до 2025 року реалістичний. Таку думку висловив старший аналітик компанії Empori group Артем Беркович, повідомляє UBR.

Відзначимо, що згідно з розрахунками МВФ, середньорічний курс гривні до долара складе у 2021 році 27,98 грн / $ проти попереднього прогнозу на рівні 28,12 грн / $.

Поліпшення валютних оцінок від МВФ пов'язане з ситуацією на зовнішній арені та очікуванням зростання світової економіки.

У квітні Міжнародний валютний фонд заявив, що в цьому році світова економіка зросте на 6% у порівнянні з темпами в 5,5%, прогнозованими в січні. Це буде максимум за чотири десятиліття, хоча і очікується такий рекордний приріст після гіршого спаду економік з часів Великої депресії.

За розрахунками Bloomberg, заснованим на прогнозах МВФ, за п'ять років до 2026 року на Китай припадатиме більше однієї п'ятої загального приросту світового валового внутрішнього продукту.

"З огляду на тісну співпрацю України з Китаєм стає очевидною перспектива відновлення економіки і стабільність національної валюти України", - зазначив Беркович.

Тобто прогнози МВФ як на поточний рік, так і на наступні, якщо не трапляться чергові форс-мажори, цілком реалістичні, додає експерт. У 2022 році оцінка середньорічного курсу на рівні 27,61 грн / $ проти попереднього прогнозу на рівні 27,96 грн / $, також логічна.

"Такі коливання в прогнозах не можна назвати значними, або оптимістичними для України. Стабільність прогнозу курсу набагато важливіше. Це свідчить, що дефолту України ніхто не чекає. І домовленості з МВФ відбудуться", - зауважив аналітик.

Додатково варто відзначити, що наявність у світі попиту на ризикові активи, на валюти країн, що розвиваються також можуть стати причиною для припливу інвестиційного капіталу в нашу країну в перспективі найближчих 5-ти років.

Якщо врахувати, що ситуація навколо корупції в країні буде вирішена, і продовжиться співпраця з зовнішніми кредиторами (тобто не буде загрози дефолту), то Україна стане привабливою для великих компаній, щоб відкривати тут свої офіси, колл-центри, невеликі фабрики.

Стабільність валютного ринку, політична стабільність, дешева робоча сила і наявність якісних фахівців в різних областях - сприятлива атмосфера для іноземних інвесторів.

При такому розкладі оцінки стабільності валюти в Україні цілком логічні.

У 2023 році можна чекати середній курс близько 27,59 грн, у 2024 рік - 27,75 грн, 2025-й - 27,75 грн і у 2026 році 27,75 грн / $. Однак, варто пам'ятати, що будь-який прогноз можуть переглянути при появі додаткових факторів впливу.

"Не можна розраховувати на прогнози МВФ як на гарантію валютної стабільності на найближчі п'ять років", - підкреслив Беркович.

Також варто відзначити, що Байден запевняє Україну в підтримці на тлі зростання напруженості у відносинах з Росією.

Як стало відомо, президент США Джозеф Байден пообіцяв стати на бік України проти російської "агресії" в своїй першій офіційній телефонній розмові зі своїм колегою Володимиром Зеленським, який висловив стурбованість з приводу пересування військ біля кордону.

"Такий політичний розклад обіцяє непохитну підтримку США, а значить економічні та валютні прогнози МВФ може будувати не тільки з оглядкою на перспективи співпраці з Китаєм, але і з урахуванням мирного неба в Україні", - резюмував старший аналітик компанії Empori group.

Новини

Популярні теми форуму

analytics