Close button

В ООН відзначили рекордний стрибок світових цін на продовольство

В ООН відзначили рекордний стрибок світових цін на продовольство

Індекс цін на продовольчі товари в березні виріс на 2,1% в порівнянні з лютим, до 118,5 пункту, індикатор зростає вже десятий місяць поспіль і досяг максимуму з червня 2014 року, випливає з прес-релізу Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), повідомляє "Прайм".

Відзначається, що зростання обумовлене в першу чергу значним підвищенням індексів цін на рослинні олії, м'ясо і молочну продукцію, в той час як індекси цін на зернові і цукор знизилися. Так, індекс цін на зернові в березні склав 123,6 пункту, що на 2,2 пункту або 1,7% нижче лютневого показника.

"Не дивлячись на те, що вперше за вісім місяців цей показник знизився, він на 25,9 пункту (26,5%) перевищує рівень березня 2020 року", - пише FAO.

Індекс цін на цукор в березні склав 96,2 пункту, що на 4 пункти або 4% нижче лютневого значення.

"Це перше зниження значення даного індексу після двох місяців неухильного зростання", - йдеться в релізі.

Індекс цін на олію піднявся до лютого на 11,8 пункту (+8%) і склав 159,2 пункту - це найвищий рівень з червня 2011 року. Збереження високих значень цього індексу головним чином обумовлено підвищенням цін на пальмову, соєву, рапсову і соняшникову олії, відзначається в релізі.

Індекс цін на молочну продукцію виріс на 4,4 пункту (+3,9%), до 117,4 пункту. FAO пише, що таким чином, зростання даного індексу триває десятий місяць поспіль, в результаті чого його значення виявилося майже на 16% вище, ніж у відповідний період минулого року.

Нарешті, індекс цін FAO на м'ясо склав 98,9 пункту, що на 2,2 пункту або 2,3% вище рівня лютого. Зростання даного показника триває шостий місяць поспіль.

"Котирування цін на м'ясо птиці та свинину виросли під впливом активного імпорту з боку азіатських країн, насамперед Китаю", - йдеться в релізі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics