Close button

США заважають виявити походження COVID — Китай

США заважають виявити походження COVID — Китай

Визначити походження коронавірусу заважають США і деякі інші країни, які політизують це питання, заявив представник МЗС КНР Чжао Ліцзяні на брифінгу в четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Абсолютно вірно, пошуку походження (коронавірусу - ред.) дійсно заважають політичні чинники. Але не з Китаю, а з США та інших окремих держав. Вони наполегливо політизують питання про пошуки джерела пандемії, заважаючи співпраці Китаю з Всесвітньою організацією охорони здоров'я", - заявив Чжао Ліцзяні.

Представник МЗС КНР звернув увагу, що у самих США безліч біолабораторій по всьому світу, і що там відбувається - невідомо.

"США в одній тільки Україні відкрили 16 біолабораторій. Навіщо США знадобилося відкривати так багато лабораторій по всьому світу? Чому США єдині виступають проти механізму інспекцій Конвенції про біологічну зброю?" - зазначив Чжао Ліцзяні.

В кінці березня влада США і 13 їхніх союзників висловили стурбованість тим, що ВООЗ не отримала від КНР достатньої інформації під час місії по визначенню першоджерела коронавірусу COVID-19.

На початку року експерти ВООЗ вирушили в Ухань, де COVID-19 був виявлений вперше, щоб визначити джерело пандемії. За підсумками поїздки вчені заявили, що це питання все ще залишається відкритим.

Найімовірніше, COVID-19 потрапив в людський організм через посередника-носія, вирішили вчені. Серед інших гіпотез, які в ВООЗ визнали можливими, але менш імовірними, виявилися пряме зоонозне поширення або зараження через заморожені продукти.

Версію про інцидент в лабораторії в КНР, який міг стати причиною поширення COVID-19, експерти назвали "вкрай малоймовірною". Цю гіпотезу викладали, зокрема, в адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа. Нинішня адміністрація США займає більш обережну позицію на тему походження вірусу й утримується від різких заяв на цю тему, однак наполягає на уважному пошуку причин пандемії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics