Close button

Ізраїльські вчені припустили, що наскальні малюнки - це "зв'язок з космосом"

Ізраїльські вчені припустили, що наскальні малюнки - це "зв'язок з космосом"
Фото: з відкритих джерел

Експерти з університету в Тель-Авіві припускають, що стародавні художники, що залишили свої творіння глибоко в надрах печер, йшли туди, щоб "підтримувати зв'язок з космосом", повідомляє Planet today.

Наскальні зображення, віком до декількох десятків тисячоліть, досить часто знаходять в європейських печерах. Одні з найбільш знаменитих комплексів таких зображень розташовані в Іспанії і Франції. Втім, знайти наскальні зображення досить важко, оскільки велика частина з них знаходиться глибоко в лабіринті підземних ходів.

Це одна з найбільших загадок первісної історії, адже в лабіринтах печери потрібно знайти спочатку шлях в затишне місце, потім принести туди досить палива для багаття або запас факелів, доставити туди фарби і ємності для них. Однак, дослідники припускають, що все це робилося навмисно, оскільки наскальні малюнки вважалися чимось магічним, особливим ритуалом, що дозволяв доісторичним художникам зливатися з першоджерелом життя. Глибокі печери також могли вважатися місцем переходу в інший світ.

Однак ізраїльські вчені висунули гіпотезу, що в глибоких підземних печерах було мало кисню, і перебуваючи там довгий час, через гіпоксію художники відчували галюцинації, під час яких «чули космос». І малювали на стінах печер те, що побачили. Стародавні люди могли думати, що незвичайні бачення послані їм ззовні, якимось вищим розумом. І їхнє завдання - замалювати їх, донести до інших.

Всі подробиці дослідження, а також те, чому вчені прийшли до такого висновку, надруковані у виданні Time and Mind: The Journal of Archeology, Consciousness and Culture.

Новини

Популярні теми форуму

analytics