Close button

Морські організми привели до зупинки південнокорейських атомних реакторів

Морські організми привели до зупинки південнокорейських атомних реакторів
Фото: Присутні в ланцюжок сальпіди / © Chris Vyvyan-Robinson, Scuba Diver Life

Найбільша АЕС Південної Кореї зупинила виробництво електроенергії на двох з шести своїх енергоблоках. Причиною стало критичне засмічення водозабору сальпідамі - невеликими желеподібними морськими організмами, що нагадують медуз, повідомляє Naked science.

Як пише Bloomderg, це відбувається вже вдруге за останній місяць. Обидва реактори, кожен встановленою потужністю по 950 мегаватів, ледь встигли відновити роботу минулого тижня, як у вівторок їх знову довелося заглушити. Сальпіди створили серйозні перешкоди в системі водозабору, зокрема порушили роботу регулюючих потік вентилів.

Реактори розташованої на узбережжі Японського моря АЕС «Ханул» (Hanul Nuclear Power Plant) використовують морську воду як теплоносій останнього контуру охолодження. Рідина проходить через теплообмінники і нагрівається на кілька градусів, не створюючи критичного теплового забруднення. Але, як і на всіх подібних електростанціях, за таку зручність доводиться платити необхідністю мати справу з морською фауною.

Зазвичай тварини не становлять загрози для роботи АЕС, і деяке їх кількість, яка потрапляє в водозабір, штатно видаляється (найчастіше без шкоди для життя). Однак іноді природа підносить сюрпризи, як і сталося в цьому році. Пік активності сальпід, як правило, припадає на червень, але на цей раз їх кількість побило всі рекорди вже в березні.

Ці істоти із загону покривників мешкають в приповерхневих водах і харчуються фітопланктоном. Завдяки симбіотичних бактерій вони можуть світитися в темряві, що виглядає вражаюче, особливо коли сальпіди збираються в величезні скупчення. Такі ланцюжки здатні досягати декількох метрів в довжину, що обертається серйозною проблемою, якщо вони потрапляють в замкнутий простір. Наприклад, в водозабір АЕС.

Скільки на цей раз триватиме зупинка реакторів, поки не відомо: офіційний сайт оператора АЕС «Ханул» - компанії Korea Hydro & Nuclear Power - не містить ніяких новин по темі. Відсутню генерацію доводиться компенсувати резервними електростанціями, що помітно дорожче. Наприклад, березневий інцидент зажадав додаткових поставок приблизно 60 тисяч тонн скрапленого природного газу, які обійшлися в 21,8 мільйона доларів США.

Фахівці з Корейського інституту океанічних наук і технологій (KIOST) пояснюють аномальну кількість сальпід незвично високими для цього часу року температурами води. Будь-які прогнози вчені робити поки відмовляються: за їхніми словами, даних недостатньо. Можливо, це тимчасове явище, а може, вся справа в глобальному потеплінні. Якщо ситуація буде повторюватися, АЕС доведеться проводити додаткові заходи щодо захисту водозабору.

Новини

Популярні теми форуму

analytics