Close button

Тарифи на електрику злетіли: що по цінам на інтернет, їжу та транспорт

Тарифи на електрику злетіли: що по цінам на інтернет, їжу та транспорт

В Україні вартість електроенергії для підприємств формується на ринку і залежить від попиту і пропозиції, повідомляє UBR.

У березні її вартість для юросіб збільшилася з 2,8 грн за 1 кВт / год до 3,8 грн. А з квітня ціна становить 4 грн за 1 кВт / год. Іншими словами, сумарна подорожчання виллється майже в 43%. Ціна підвищується для компаній, але відчують це на собі і споживачі.

Як каже в коментарі глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко, сьогодні ні Нацкомісія з держрегулювання в сфері е / е і комунальних послуг (НКРЕКУ), ні Антимонопольний комітет (АМКУ) як регулятори на ситуацію не впливають. На його думку, вони, навпаки, заважають формуванню ринку.

"Саме дисбаланс на українському ринку і в системі призводить до таких різких подорожчань. Наша система просто некерована. Якби НКРЕКУ займалася своїми прямими обов'язками, у нас би була інша ситуація", - підкреслив Попенко, відзначаючи, що влітку ціна на е / е може впасти, але громадяни в будь-якому випадку відчують на собі цей ціновий стрибок.
"Діапазон коливань у нас великий, але це ненормально. У США була подібна ситуація, коли останній взимку у них різко знизилася температура, через що припинили працювати все сонячні батареї. Електроенергія різко підскочила в ціні, але це вже об'єктивні чинники, з якими нічого не поробиш ", - звертає увагу експерт.

Але в Україні на даний момент немає такого числа сонячних батарей, щоб пережити такий же колапс, який підірвав би вартість електроенергії по всій країні. До речі, інформацію про подорожчання е / е підтвердив і співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич: у всьому винен попит і пропозицію. А точніше - ціна на біржі.

Марунич іронічно зазначає, що для того, щоб покласти край таким ціновим стрибкам, Раді необхідно переглянути відповідний закон про ринок електроенергії. Але разом з тим експерт не розділяє оптимізму Попенка щодо ймовірного зниження вартості електроенергії для підприємств влітку, адже тарифи державного "Центренерго" тільки ростуть.

"Я не впевнений, що влітку ціни на е / е для непобутових споживачів скоротяться. По-перше, тарифи" Центренерго "тільки збільшуються шаленими темпами. І це зрозуміло, оскільки компанії потрібно гасити борги перед ВДЕ. По-друге, у нас вже фіксувалися літні піки споживання е / е, а з ними - і цінові скачки ", - говорить Марунич.

Тут мова нерідко йде про парадоксальне явище, коли температура повітря збільшується, але разом з нею зростає і споживання компаніями електроенергії, що в свою чергу роздуває попит. А з ним - і вартість. Наприклад, коли компанії змушені при спеці, навпаки, охолоджувати приміщення кондиціонерами, які споживають чимало електроенергії.

Чи чекати подорожчання в громадському транспорті

Таке стрімке подорожчання електроенергії в будь-якому випадку позначиться на собівартості перевезень в громадському транспорті: ціна е / е - один з головних драйверів для інфляції. Але торкнеться скачок, логічно, тільки комунальних підприємств. Частка витрат електрики у приватних автобусних компаній мізерна.

"Зростання ціни е / е буде в першу чергу відображатися на витратах метрополітенів та підприємств, які займаються тролейбусними та трамвайними перевезеннями. Всі вони працюють за регульованим містом тарифом і відповідно отримують дотації з місцевих бюджетів", - говорить заступник міністра фінансів Олександр Кава.

За його словами, збільшення вартості електроенергії призведе тільки до збільшення субвенцій місцевих бюджетів підприємствам електротранспорту і не відіб'ється на вартості проїзду. Кияни, наприклад, і так щодня платять за транспорт більше, ніж жителі і туристи Праги, Варшави чи Будапешта. Подорожчання проїзду дійсно виглядало б несправедливим.

Продукти подорожчають, але несуттєво

Як звертає увагу в розмові економіст Олександр Охріменко, виробництво майже всіх продуктів харчування енергоємне. Але на ціноутворенні для кінцевого споживача підвищені тарифи на е / е помітно не позначаться. Тим більше, що Кабмін не один раз домовлявся з торговими мережами щодо утримання цін на деякі продукти.

"Підвищення тарифів підштовхує виробників на енергоефективне виробництво. Якщо взяти європейський досвід, то в цих країнах електроенергія набагато дорожче, а ціни по багатьох позиціях нижчі. Низький тариф не стимулює економії. Ми ж тільки намагаємося створити ринок е / е, щоб бізнес працював за європейськими правилами ", - стверджує експерт.

Позицію Охріменко підтверджує і виконавчий директор Економічного дискусійного клубу (ЕДК) Олег Пендзин: продуктові цінники відреагують на подорожчання електроенергії слабо хоча б тому, що їх виробництво часто зав'язано більше на блакитному паливі. Більш того, експерт прогнозує, що тарифи на е / е для компаній можуть доповзти до 5 грн.

Питання тільки в тому, чи виживуть підприємства при таких розкладах.

Провайдери погрожують змінювати постачальників: ринок дозволяє

Глава компанії NetAssist Максим Тульева в коментарі не виражає віри, що підвищення вартості електроенергії відобразиться на ціні інтернету: конкуренція серед провайдерів дуже висока і ніхто не бажає розгубити клієнтів. Тим більше, частка електроенергії у вартості інтернету і так мінімальна.

"Частка е / е може підняти собівартість інтернету максимум на 0,5%. І це з урахуванням того, скільки споживають сервера. Але основні витрати провайдера припадають на людей: службу підтримки, монтажників ... Це - основна собівартість. У провайдерів є якісь планові підвищення, без яких не вижити. Але не в зв'язку з е / е ", - говорить Тульева.

За його словами, коли мова йде про вартість інтернету, необхідно уточнити, про який саме провайдер йдеться. Постачальників електрики зараз багато, тому перше, що будуть робити в крайньому випадку провайдери, так це міняти продавців. І їм це зробити вигідніше, ніж підвищувати тарифи для клієнтів, які можуть від них втекти.

Новини

Популярні теми форуму

analytics