Close button

У МЗС Туреччини назвали коментарі прем'єра Італії про Ердогана "потворними"

У МЗС Туреччини назвали коментарі прем'єра Італії про Ердогана "потворними"

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало посла Італії у світлі коментарів італійського прем'єр-міністра Маріо Драгі щодо президента Реджепа Тайїпа Ердогана. З посиланням на Daily Sabah, повідомляє Європейська правда.

Массімо Гайані, який обіймає посаду посла Італії в Туреччині з січня 2019 року, був викликаний через висловлювання Драгі, в яких він назвав президента Ердогана "диктатором".

У своєму повідомленні у Twitter глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина рішуче засуджує "неприйнятні, популістські та потворні" висловлювання прем'єр-міністра Драгі щодо президента Ердогана.

Він додав, що Туреччина "повертає назад" зроблені зауваження.

У заяві МЗС сказано, що італійський посол був негайно викликаний через "неприйнятні" зауваження про Ердогана. Заступник міністра закордонних справ Фарук Каймакчі заявив послу, що Туреччина засуджує зауваження італійського прем'єр-міністра про Ердогана.

Заступник міністра закордонних справ також заявив послу, що заяви про порядок розсадження на зустрічі (з керівниками Європейської ради та Єврокомісії - прим. ред.) в середу без знання протоколу "неприйнятні". Крім того, Каймакчі додав, що Туреччина не братиме боку в безглуздих суперечках ЄС і вважає "марними" зусилля, спрямовані на саботаж позитивного розвитку відносин між Туреччиною і блоком.

Тим часом прес-секретар Ердогана Ібрагім Калін також розкритикував висловлювання Драгі, назвавши їх "безпідставними".

"Ми засуджуємо це твердження і очікуємо, що він перегляне його", - сказав Калін.

Висловлювання Драгі прозвучали після інциденту на зустрічі з Ердоганом, коли голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн не дісталося стільця. Однак Чавушоглу зазначив, що розміщення раніше обговорювалося з ЄС і було зроблено відповідно до їх пропозицій.

Глава протоколу Євроради зазначив, що інцидент міг бути викликаний повісткою протоколу, передбаченого договором про ЄС.

"В цілому протокол для третіх країн чітко розмежовує статус глави держави, який має президент Європейської Ради, та статус прем'єр-міністра, який має глава Комісії", - сказав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics