Close button

Річний тариф на газ: як запрацює нова система з травня

Річний тариф на газ: як запрацює нова система з травня

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), затвердила умови річного контракту на продаж газу населенню. Він буде діяти з 1 травня 2021-го по 30 квітня 2022 року, пише Юлия Устимович, The Page.

Основною особливістю цього контракту буде фіксована ціна на газ протягом усього опалювального сезону. Постачальник буде зобов'язаний заздалегідь попереджати про зміну ціни на газ.

Річний контракт зможе захистити споживачів від зловживань з боку постачальників і облгазів. Крім того, громадяни зможуть прогнозувати свої витрати на газ.

Річний тариф на газ в 2021

Компанії-постачальники газу будуть встановлювати річну ціну на газ, яку доведеться платити цілий рік. Така опція стане доступною з 1 травня і буде діяти до 30 квітня 2022 року. Протягом цього часу компанії зможуть щомісяця змінювати ціну на газ, але тільки в сторону зменшення.

Ціну на газ постачальники повинні оголосити вже 25 квітня - за п'ять днів до першого дня наступного місяця.

Перехід на річний контракт відбудеться автоматично, проте якщо користувачеві не сподобаються умови, він може змінити постачальника газу.

Більш того, споживачі зможуть відмовитися від річного контракту і перейти на щомісячний або квартальний. Адже в деякі періоди року ціна газу за контрактом на місяць може виявитися більш вигідною, ніж за річним. Однак в цьому випадку доведеться платити за щомісячним контрактом до кінця квітня наступного року, а знову перейти на річний контракт буде складно.

Зазвичай ціна на газ різко падає влітку і зростає взимку.

Тарифи на газ для населення з 1 травня

Зрозуміло, остаточну ціну на газ від постачальників українці дізнаються лише 25 квітня 2021 року. Однак є ряд прогнозів, згідно з якими ціна газу для населення буде коливатися в межах 7 - 8 грн за кубометр.

Все буде залежати від самих компаній-постачальників.

Однак, швидше за все, ціни будуть мало відрізнятися від поточних. Після закінчення періоду регулювання урядом ціни на газ більшість компаній залишили ціни в рамках, рекомендованих Кабміном.

У той же час все ще незрозуміло, що буде з цінами на газ з травня 2022 року. Можливо, постачальники повернуться до щомісячних контрактами або продовжать дію річних. Це буде зрозуміло ближче до початку наступного опалювального сезону.

Новини

Популярні теми форуму

analytics