Close button

Укравтодор запланував ряд реформ дорожньої галузі

Укравтодор запланував ряд реформ дорожньої галузі

У найближчі три роки "Укравтодор" в рамках виконання президентської програми "Велике будівництво" планує ряд реформ дорожньої галузі. Основна мета змін - рівні умови для учасників дорожніх тендерів і мінімізація корупційних ризиків, повідомляє РБК-Україна.

"Фундаментальні зміни в галузі будуть впроваджуватися за принципами країн ЄС на основі успішних кейсів західних партнерів. Зокрема, ключові реформи будуть реалізовуватися за підтримки ЄБРР", - розповів глава "Укравтодору" Олександр Кубрак.

В "Укравтодорі" виділяють 5 основних новацій, які почалися ще в 2020 і будуть продовжені в найближчі роки.

По-перше, це великий антикорупційний проект за підтримки ЄБРР. Фіналізація та затвердження плану антикорупційних заходів заплановано на липень цього року, імплементація - на 2021-2023 роки.

%20%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%

Серед інших заходів, які планує впроваджувати "Укравтодор", щоб уникнути корупції, - переклад всієї документації в електронний формат, створення відкритих реєстрів АБЗ, калькулятор розрахунку досвіду підрядника, а також лібералізація ціноутворення.

Наступна новація - нова методологія закупівель, яку "Укравтодор" представив в минулому році. Нові правила покликані попереджати ризики в роботі з підрядниками і перешкоджати "тендерним троллям", які умисно блокують проведення держзакупівель робіт і послуг, пов'язаних з дорожнім будівництвом.

Ще одна з цілей "Укравтодору" - рівні умови для бізнесу. За словами Кубракова, для іноземних компаній основним бар'єром сьогодні є наші радянські кошторису. Планується, що індивідуальні кошторисні норми, як і форми КБ-2в, КБ-3, повинні піти в минуле, відкривши двері для нових технологій і прозорості галузі.

Одна з внутрішніх реформ "Укравтодору" - запуск системи E-Road, в якій обласні служби автодоріг щодня звітують про виконану роботу. Як наголошується в статті, завдання на найближчий час - зробити цю платформу публічною.

Особливу роль в "Укравтодорі" також відводять підприємству "ДерждорНДІ". Як зазначається, головним завданням ДП на цей рік є нормативно-методичний супровід ключових реформ галузі та імплементація європейських норм і стандартів.

Нагадаємо, раніше заступник глави Офісу президента, координатор президентської програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що до кінця 2023 року Україні планується відремонтувати всю мережу державних доріг (трас між великими містами), за які відповідає "Укравтодор".

Новини

Популярні теми форуму

analytics