Close button

У МЗС розкритикували позицію Ірану щодо збитого літака МАУ

У МЗС розкритикували позицію Ірану щодо збитого літака МАУ

Україна не прийме на віру будь-яку озвучену, але не підтверджену реальними доказами, версію щодо збитого в Ірані у 2020 році літака "Міжнародних авіаліній України" ("МАУ") рейсу PS752, йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Іран натомість всіма силами намагається просунути вигідну для себе версію про людську помилку, і що дивує, Іран навіть не намагається проаналізувати причини, які призвели до фатальної помилки, якщо вона справді була причиною катастрофи. Це означає, що правильні висновки не будуть зроблені, і безпека цивільної авіації не покращиться. Це також означає, що будь-яке цивільне судно у повітряному просторі Ірану може в будь-який момент бути збитим, і повторити долю PS752", — йдеться у коментарі МЗС України у відповідь на заяви представників МЗС Ірану у справі збиття літака рейсу PS752.

У міністерстві зазначили, що замість того, щоб взяти до уваги об'єктивні зауваження, засновані на міжнародному досвіді розслідування авіакатастроф, іранська сторона вдалася до безвідповідальних звинувачень у неконструктивності української сторони.

"Іранська сторона маніпулює, коли каже, що під час двох раундів переговорів були надані пояснення щодо причин катастрофи. Ці причини мало б офіційно підтвердити і технічне розслідування, яке Іран мав проводити відповідно до норм міжнародного права, і у фінальному звіті, що був оприлюднений лише у березні цього року — через понад 14 місяців із дня катастрофи. Іран наполягає на версії людської помилки як єдиній вірній. При цьому відсутній аналіз причин і ланцюга подій, що призвели до неї, якщо така помилка справді стала фатальною. Це не могло не викликати справедливого обурення і розчарування української сторони", — наголошується в коментарі.

МЗС наголосило, що Україна налаштована на ґрунтовну та конструктивну співпрацю з Іраном.

"Сам лише факт подачі понад 90 сторінок коментарів до проекту фінального звіту за результатами технічного розслідування, переданих Ірану у лютому цього року, є достатнім доказом цього. Нагадаємо, що коментарі України враховані не були", — повідомило міністерство.

Українське зовнішньополітичне відомство також звернуло увагу на те, що яскравим прикладом невиконання Іраном своїх міжнародно-правових зобов'язань став вкрай низький рівень співпраці між слідчими та правоохоронними органами в рамках Договору про надання взаємної правової допомоги в цивільних та кримінальних справах між Україною та Іраном, а також Монреальської конвенції 1971 року.

"Українська сторона зі ЗМІ дізналась про десятьох осіб, яким пред’явлено звинувачення у зв’язку зі збиттям українського літака. Іран у рамках зазначених механізмів не повідомив Україні, попри численні запити, ані про імена та посади цих осіб, ані навіть про статтю, яка їм інкримінується", — пояснили у МЗС.

Українське міністерство заявило, що Іран досі не надав Україні левову частину матеріалів, включаючи факти та докази, які обіцяв надати пів року тому.

"Попри це, найголовніше, що Іран заборгував родинам загиблих — це правда. Україна вкотре відзначає свій твердий намір зробити все можливе для її розкриття. Україна також вірить, що у керівництва Ірану достатньо сміливості, мудрості та далекоглядності не лише для того, щоб взяти на себе відповідальність за катастрофу, а й щоб прийняти усі її наслідки", — йдеться у коментарі.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту рано-вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих — 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, по 3 — ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Новини

Популярні теми форуму

analytics