Close button

Потужність найяскравіших спалахів пульсарів в сотні разів вище, ніж вважалося

Потужність найяскравіших спалахів пульсарів в сотні разів вище, ніж вважалося
Фото: Хайтек

Японські астрономи і їх колеги з США, Європи й Китаю спостерігали за Крабовидной туманністю і з'ясували, що потужність спалахів пульсарів в сотні разів вище очікуваної, повідомляє Хайтек.

Автори спостерігали за змінами в силі світіння пульсара Крабовидної туманності: вони виконали це як в радіохвильовому діапазоні, так і в області високих енергій. З'ясувалося, що нейтронна зоря ставала на 4% яскравіше в рентгенівському діапазоні під час найпотужніших радіовспалахів.

"Це означає, що їх реальна потужність в сотні разів перевищує теоретичні оцінки", - говорить Теруакі Еното, керівник наукової групи в Інституті RIKEN в Вако в Японії.

Посилене випромінювання, виявлене в рентгенівському діапазоні, було аналогічно тому, про який раніше повідомлялося у видимому діапазоні, але нічого подібного ніколи не спостерігалося ні в одного з інших 2800 відомих пульсарів.

Автори спостерігали за добре вивченим пульсаром PSR B0531 + 21, який розташований в центрі Крабовидної туманності. Він сформувався зовсім недавно за астрономічними мірками, в 1054 році нашої ери.

Багаторічні спостереження вказали на те, що яскравість пульсара кілька збільшувалася в оптичному діапазоні в ті моменти часу, коли на його поверхні виникали GRP-спалаху. Це наштовхнуло вчених на думку, що PSR B0531 + 21 може виробляти не тільки незвично потужні спалахи видимого світла і радіохвиль, а й пучки рентгена та інших видів випромінювання високих енергій.

Автори зіставили всі дані та виявили, що фактично всі GRP-спалаху супроводжувалися різким збільшенням в яскравості пульсара в рентгенівському діапазоні на 3-4%. Реальна потужність сплесків була в десятки або сотні разів вище, ніж раніше вважали теоретики.

Новини

Популярні теми форуму

analytics