Close button

У Ford Mach-E знайшли дефект в рудиментах від бензинових предків

У Ford Mach-E знайшли дефект в рудиментах від бензинових предків
Фото: wikimedia.org

Власники електричних кросоверів Ford Mustang Mach-E зіткнулися з несправністю, яка виявилася викликана досить рудиментарної деталлю. В результаті автомобілі повністю виходять з ладу, і їх доводиться везти на сервіс на евакуатори, повідомляє InsideEVs.

У конструкції майже всіх сучасних електромобілів є деталь, яка дісталася їм «у спадок» від машин з двигунами внутрішнього згоряння. Це класична 12-вольтна акумуляторна батарея, яка живить допоміжну бортову електроніку: світлотехніку, склопідйомники, центральні замки і так далі. Відмовитися від неї не дозволяють галузеві стандарти, які передбачають бортову електроніку напругою саме 12 вольт.

У машинах з двигунами внутрішнього згоряння акумулятори заряджаються від генераторів під час руху. В електромобілях вони заряджаються від тягових батарей через трансформатор.

Так ось, з'ясувалося, що під час зарядки тягової батареї в Ford Mustang Mach-E зарядка 12-вольтного блоку акумуляторів повністю припиняється. При цьому власники, залишивши машину на зарядку на ніч, можуть через неуважність залишити включеним будь-якої електроприлад (наприклад лампочку в салоні), в результаті чого 12-вольтна батарея повністю розряджається.

Після цього автомобіль перетворюється в нерухомість, так як саме 12-вольтна система активує основну тягову батарею для початку руху. В теорії такий електрокар з сів 12-вольтним акумуляторним блоком можна було б «прикурити» від зарядного пристрою або будь-якої машини з ДВС. Але в Ford Mustang Mach-E ця найменша батарея розташовується у франку (передньому багажнику), замок якого має електропривод все від тієї ж 12-вольтової бортової мережі. Тобто отримати доступ до сіла батареї без її зарядки неможливо.

Гарна новина полягає в тому, що вирішити проблему можна буде простий «перепрошивкой» системи управління автомобіля. Поки в Ford вивчають виник дефект і не готові назвати терміни виходу нової прошивки.

Цікаво, що схожі проблеми раніше виникли у електромобілів Tesla. Справа в тому, що свинцево-кислотні акумуляторні батареї дуже вимогливі до того, як система підтримує їх заряд. У машинах з ДВС вони заряджаються оптимально. Але в «Тесла» через частого недозаряд вони дуже швидко приходили в непридатність.

Вирішити цю проблему інженери Tesla змогли тільки кардинальним способом, замінивши свинцево-кислотні акумулятори на маленькі літій-іонні батареї напругою все ті ж 12 вольт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics