Close button

Stellantis став абсолютним лідером європейського ринку LCV

Stellantis став абсолютним лідером європейського ринку LCV
Фото: Stellantis

Аналітичне агентство JATO Dynamics опублікувало статистику продажів легких комерційних автомобілів (LCV) в Європі в 2020 році, повідомляє Колёса.ru.

З'ясувалося, що свіжоспечений корпорація Stellantis, утворена в результаті злиття Groupe PSA і Fiat Chrysler Automobiles, продає в два рази більше машин, ніж будь-який інший конкурент, але найбільш затребуваною моделлю в сегменті при цьому став німецький Mercedes-Benz Sprinter.

Статистика продажів LCV досить складно збирається і в відкритих джерелах ви її навряд чи не знайдете. Видання Automotive News Europe сьогодні опублікувало для передплатників витяги з закритого звіту JATO Dynamics по європейському ринку легких комерційних автомобілів. У статистиці вперше фігурує корпорація Stellantis. Юридично вона була оформлена тільки на початку цього року, тому підсумки її роботи в 2020 році підвели, так би мовити, заднім числом, як якщо б PSA і FCA формально працювали разом з початку 2020 року, а не 2021-го. Фактично так і було, адже про плани злиття партнери повідомили світу ще в 2019 році.

Тим часом ще в червні минулого року, коли юристи PSA і FCA вже повним ходом готували злиття, Єврокомісія висловила стурбованість ризиком повного домінування майбутнього автогіганта на ринку LCV. До грудня чиновники підготували регулює документ, який в інтересах конкуренції зобов'язує Stellantis зберегти співпрацю з Toyota (мається на увазі випуск для японської компанії фургонів і мікроавтобусів ProAce) і надати конкурентам доступ до своєї розгалуженої мережі сервісних центрів.

Тепер до цифр: продажу LCV в 2020 році в 27 країнах-членах Євросоюзу скоротилися на 18% до 1 732 462 одиниць. З них 554 376 припали на Stellantis (Groupe PSA продала 421 481 автомобіль, FCA - 132 895). На другому місці компанія Ford - проданий 287 801 автомобіль, на третьому Renault - 265 488. Далі йдуть Volkswagen - 213 038 шт., Mercedes-Benz - 188 701 шт., Toyota - 54 492 шт., CNH (Iveco) - 51 338 шт. і Nissan - 36 складає 490.

citroen-berlingo.jpg
Citroen Berlingo

По моделях розклад такий. У сегменті «каблучків» лідирує Citroen Berlingo - продано 65 869 шт., На другому місці Peugeot Partner - 64 369 шт., На третьому Renault Kangoo - 52 459 шт. Відзначимо, що в цьому році Renault крім нового Kangoo виводить на європейський ринок більш дешевий «каблучок» Express (по суті, рестайлінговий Dacia Dokker), який повинен допомогти французькій марці збільшити свою частку в молодшому класі LCV.

ford-transit-custom.jpg
Ford Transit Custom

У сегменті однотонних LCV перше місце зайняв Ford Transit Custom - продано 109,763 шт., На другому VW Transporter - 73 817 шт., На третьому Renault Trafic - 62 007 шт.

mercedes-benz-sprinter.jpg
Mercedes-Benz Sprinter

У сегменті середньорозмірних фургонів кращим став Mercedes-Benz Sprinter - продано 110 257 шт., На другому місці Renault Master - 89 632 шт., На третьому Ford Transit - 70 760 шт.

ford-ranger.jpg
Ford Ranger

У сегменті пікапів на першому місці Ford Ranger - продано 43 288 шт., На другому місці Toyota Hilux - 25 260 шт., На третьому Mitsubishi L200 - 15 437 шт. Mitsubishi найближчим часом виведе L200 з європейського ринку, зате на нього повернеться VW Amarok, вже в новому поколінні, розробку якого курирує компанія Ford в рамках альянсу з Volkswagen.

Також Ford розробить в рамках альянсу наступне покоління однотонних фургонів Ford Transit Custom і VW Transporter, що дозволить обом компаніям знизити собівартість цих моделей і зробити їх більш конкурентоспроможними.

У найближчі роки Ford і VW цілком можуть випередити Stellantis в сегменті LCV, але в статистиці вони все одно будуть фігурувати як дві окремі компанії, тому що альянс - це не злиття, і навіть частково обмінюватися акціями Ford і VW не захотіли, дивлячись на те, до якого розбрат це призвело в альянсі Renault-Nissan.

fiat-ducato.jpg
Fiat Ducato

Stellantis, як можна зрозуміти з цифр, лідирує в основному за рахунок великої номенклатури марок і моделей, не маючи при цьому за рамками сегмента «каблучків» моделей-лідерів. Найслабша ланка - це морально застаріле сімейство середньорозмірних фургонів Citroen Jumper, Fiat Ducato і Peugeot Boxer, що випускається з 2006 року і гостро потребує зміні поколінь. Opel Movano поки як і раніше являє собою перелицьований Renault Master.

Новини

Популярні теми форуму

analytics