Close button

Облгази несанкціоновано відібрали з газопроводів паливо на мільярди гривень

Облгази несанкціоновано відібрали з газопроводів паливо на мільярди гривень

Оператори газорозподільних мереж (ГРМ, обл- і міськгази), за попередніми даними, в першому кварталі 2021 року несанкціоновано відібрали з системи магістральних газопроводів майже 1,1 млрд кубометрів газу для власних виробничо-технологічних витрат (ПТО), повідомляє БiзнесЦензор.

Прес-служба "Оператора ГТС України", це в три рази більше, ніж за весь 2020 рік і є найвищим рівнем відборів за всю історію існування незалежної Оператора ГТС. Таким чином, заборгованість облгазів за відібраний газ в лютому-березні зросла на понад 8 млрд грн.

"Немає жодного логічного пояснення, яке б могло з технічної точки зори пояснити, чому втрати в розподільних мережах облгазів виросли майже в 20 разів за останні місяці опалювального сезону", - підкреслюється в повідомленні.

Зокрема, в січні облгази відібрали з ГТС 38 млн кубометрів газу, в лютому - 380 млн куб. м, в березні - 675 млн. куб. м.

В результаті борг облгазів за відібраний газ перевищив 10 млрд грн. З цих коштів 3,5 млрд грн - це прострочена заборгованість, а 6,5 млрд грн - нарахування до сплати.

"Для порівняння: чистий прибуток Оператора ГТС України в 2020 році склав 20,4 млрд грн. Тобто половину прибутку, отриманої ОГТСУ від міжнародних операцій і транзиту, зараз "вимивають" у вигляді несанкціонованих відборів облгази, що негативно позначається на ліквідності компанiї", - прокоментував генеральний директор ОГТCУ Сергій Макогон.

За законодавством облгази повинні самостійно врегулювати небаланси і закуповувати газ для своїх виробничо-технологічних витрат. Але на практиці ситуація відрізняється.

Нагадаємо, що згідно з постановою НКРЕКУ №235 від 17 лютого, яку регулятор прийняв за дорученням уряду, учасники ринку природного газу отримали на період лютому-березні 2021 року відстрочку платежів за утворені негативні небаланси до 90 днів (раніше цей період становив до 20 днів).

"Ситуація з відборами цього опалювального сезону продемонструвала три очевидні речі. По-перше, сьогодні на державному рівні не існує дієвого механізму, який би зобов'язував облгази своєчасно розраховуватися за послуги балансування і зупиняв практику відборів державного газу по ГТС. По-друге, відсутність прозорих механізмів контролю призводить до мільярдних боргах перед ОГТСУ, а також ситуацій, коли втрати газу в мережі облгазів вище, ніж споживання газу населенням, як сталося минулого місяця. По-третє, поки не буде прийнятий закон про розподільчі рахунки (№3800) у облгази не буде стимулу врегулювати свої негативні небаланси", - пояснив Макогон.

У повідомленні наголошується, що проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціоновані відборів газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС (АТ "Укртрансгаз") в розмірі понад 44 млрд грн за період 2015-2019 років.

Новини

Популярні теми форуму

analytics