Close button

В ООН розповіли, що не так з українською пенсійною системою

В ООН розповіли, що не так з українською пенсійною системою

Для захисту кожної людини в Україні важливо забезпечити баланс між накопичувальними і ненакопичувальними пенсійними схемами. Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет в ході конференції, повідомляє УНIАН.

«Для захисту кожної людини важливо забезпечити баланс між накопичувальними і ненакопичувальними пенсійними схемами. Багато жінок, фрилансерів, працівників неформального сектора економіки і маргіналізованих осіб, які страждають від дискримінації, не завжди можуть офіційно вносити внески в систему соціального захисту. Однак у них є економічні та соціальні права, як і у всіх нас», - сказала вона.

Бачелет зазначила, що люди похилого віку становлять понад чверть населення України, і дві третини з них - жінки. Дохід 77% пенсіонерів нижче прожиткового мінімуму, до того ж бідність більш сувора серед жінок: середня пенсія жінки на 30% нижче, ніж у чоловіка.

«У найближчі роки населення України буде ще більше старіти, і реформа сьогодні важлива і своєчасна. Пенсії повинні забезпечувати гідний рівень життя і відповідати зростанню потреби людей в допомозі в міру їх старіння. З досвіду інших країн ми знаємо, що це може дати можливість людям похилого віку зберегти свою незалежність і допомогти їм залишитися поза інтернатних установ тривалого догляду», - підкреслила комісар.

Бачелет також зазначила, що під час пандемії Україна збільшила розмір допомоги по безробіттю.

«Я сподіваюся, що цей розумний крок стане стандартною практикою. Я також закликаю владу регулярно перевіряти, чи є пенсії достатніми, щоб одержувачі могли собі дозволити основні товари і послуги», - сказала вона.

Також комісар ООН підкреслила, що особливо великий ризик для жінок старшого віку.

«Вони живуть довше і традиційні стереотипи, а також безкоштовна домашня робота по догляду протягом усього життя часто заважають їхньому доступу до офіційного місця працевлаштування, гідної зарплати і накопичувальним системам соціального забезпечення. Пенсійні системи, які враховують непропорційну роботу жінок по догляду, зокрема, по догляду за дітьми, можуть виправити цей дисбаланс і забезпечити, щоб догляд за іншими не ставив під загрозу права жінок», - сказала вона.

Бачелет зазначила окреме проблемне питання, яке є в Україні. За її словами, у 2019 році приблизно 600 тис. пенсіонерів на території, яка не контролюється урядом, втратили доступ до пенсій через обмеження перетину лінії зіткнення. Ще 270 тис. осіб не змогли отримати доступ до пенсій на території, контрольованій урядом.

«Дуже важливо, щоб люди похилого віку, які є внутрішньо переміщеними особами, мали доступ до пенсій, вони мають на це право. Сьогоднішній законопроект, який дає доступ до пенсії внутрішньо переміщених осіб незалежно від реєстрації, є дуже важливим кроком для них і для країни в цілому», - підкреслила Бачелет.

Новини

Популярні теми форуму

analytics