Close button

Лікарі пояснили, як розпізнати укус інфікованого кліща

Лікарі пояснили, як розпізнати укус інфікованого кліща

Гарячковий стан і висип кольцевидного характеру, особливо після поїздки на природу в епідсезон, можуть вказувати на укус кліща, інфікованого бореліозом, енцефалітом, ерліхіозом або анаплазмозом. При таких симптомах слід якомога швидше звернутися за медичною допомогою, розповів лікар-інфекціоніст Олексій Ртищев, повідомляє Российская газета.

За його словами, інкубаційний період для основних інфекцій, які передаються кліщами, становить близько місяця. Варто пам'ятати, що, якщо факт присмоктування кліща не встановлено, не можна гарантувати, що його не було. Після укусу кліщ може самостійно відвалитися, а збудник може проникнути в кров. Ймовірність влучення інфекції в кров буде мінімальна, якщо якомога раніше витягнути кліща.

Інфекціоніст Наталія Прохорова пояснила, що симптоми укусу кліща у дітей і дорослих однакові. Знятого самостійно або в травмпункті паразита слід оперативно здати в лабораторію, де протягом двох днів його перевірять на наявність збудника інфекцій. При виявленні буде призначена екстрена профілактика.

Ртищев додав, що при бореліозі призначається курс антибактеріальної терапії. При кліщовому енцефаліті, якщо дитина не була щеплена, в перші 96 годин йому введуть специфічний імуноглобулін. Причому застосування препарату через 96 годин від моменту присмоктування заборонено.

Новини

Популярні теми форуму

analytics