Close button

Роботу Нафтогазу без наглядової ради буде порушено, - Коболєв

Роботу Нафтогазу без наглядової ради буде порушено, - Коболєв

НАК "Нафтогаз України" не може працювати без наглядової ради, оскільки в нього досить широкі повноваження, а уряд, як акціонер, не зможе їх виконувати, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"У нас регулярно відбуваються великі угоди, й виникає необхідність узгодження інших важливих рішень. Кабінет Міністрів неспроможний у потрібний термін ухвалювати таку кількість рішень", - сказав екс-голова правління компанії Андрій Коболєв в інтерв'ю агентству.

Коболєв зазначив, що справа не у складі уряду й конфлікті інтересів.

"Просто з урахуванням кількості та складності цих рішень Кабмін буде безсилий це робити. Тому без наглядової ради компанія нормально працювати не зможе", - наголосив він.

Екс-голова правління вважає, що нинішній склад наглядової ради не заслужив на те, щоб його змінювали.

"Я вважаю цих людей дуже компетентними та професійними. Про це свідчить їхній досвід і результати діяльності "Нафтогазу", яких ми досягли за їхньої участі", - пояснив він.

Серед досягнень він відзначив великий внесок у перемогу в судових спорах із "Газпромом", анбандлінг, створення ринку природного газу.

Коболєв нагадав, що після приходу нової політичної влади акціонер спочатку додав до незалежних директорів двох представників держави Юлію Ковалів (колишня перша заступниця міністра економіки та колишня заступниця голови Офісу президента) і Наталію Бойко (колишня заступниця міністра енергетики).

"Вони добре знають "Нафтогаз", і я вважаю їх професійними людьми", - охарактеризував їх екс-голова правління.

Він нагадав, що впродовж останнього року конкурси з відбору членів наглядових рад були заморожені, а без конкурсу в наглядову раду було призначено Роберта Бенша, "котрий має величезний конфлікт інтересів, через який він жодного разу не зміг узяти участь у засіданнях ради".

Коболєв іще раз заявив, що рішення уряду про його звільнення і призначення новим головою правління Юрія Вітренка, а також про припинення повноважень наглядової ради було нелегітимним і ставить хрест на корпоративній реформі в Україні.

"Якщо встановлено нові правила, коли наглядова рада не впливає на питання оцінки, призначення і звільнення, тоді вона й не потрібна. Якщо ця історія залишиться в нинішньому стані - це означає, що наглядова рада для менеджменту будь-якої державної компанії тепер ніхто", - відзначив екс-голова правління негативний ефект від цього рішення.

Він висловив упевненість, що в разі збереження цієї ситуації сформувати професійну наглядову раду, що матиме довіру в партнерів компанії, буде неможливо.

"Після того, що робили з наглядовими радами протягом 2020 року, жоден нормальний фахівець до наглядової ради української державної компанії не піде. Навіщо? Щоб поливали брудом, платили 47 тис. грн і давали оцінку "незадовільно" ті представники уряди, які мають очевидний конфлікт інтересів? ... Я в це не вірю. Вірю, що залишатимуться такі люди, як Роберт Бенш", - зазначив Коболєв.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. Кабмін спочатку припинив повноваження усіх членів наглядової ради НАК - і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав і призначив з 29 квітня главою НАК терміном на один рік колишнього виконавчого директора компанії Вітренка, тодішнього в.о. міністра енергетики.

У Кабміні заявили, що таке рішення зумовлене незадовільними фінансовими показниками "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи. Коболєв, у свою чергу, заявляє, що такий результат пояснюється припиненням розрахунків газзбутів і необхідністю формування резервів, про що уряд був попереджений, а компанія є операційно рентабельною і фінансово стійкою.

США, ЄС і МФО висловили глибоке занепокоєння рішенням КМУ розпустити наглядову раду й замінити главу "Нафтогазу", засумнівавшись у прихильності України курсу реформ у корпоративному управлінні.

Наглядова рада "Нафтогазу" 30 квітня провела позачергове засідання за участю Вітренка й того самого дня повідомила про дострокове припинення своїх повноважень з 14 травня, на що Кабмін закликав раду продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics