Close button

Порошенко через 6 офшорів купував твори мистецтва

Порошенко через 6 офшорів купував твори мистецтва

П'ятий президент України Петро Порошенко контролював не менше шести офшорних компаній, через які купував дорогі предмети інтер'єру та твори мистецтва. Пресслужба партії Порошенка це заперечує, повідомляє Новое время.

Ознайомившись з документами, оприлюдненими в результаті витоку 2019 року, розслідувачі з'ясували, що на початку 2010-х експрезидент нібито отримав контроль над шістьма офшорними компаніями за допомогою свого помічника Сергія Зайцева. За їх словами, це стало можливим завдяки діям австрійського банку Raiffeisen.

Крім того, дослідники корупції виявили: ще 11 компаній, які обслуговуються в Raiffeisen, пов'язані з бізнес-імперією Порошенко. Більшість компаній були зареєстровані на Британських Віргінських островах і на Кіпрі.

"Raiffeisen ідентифікував Зайцева як бенефіціарного власника більшості з цих компаній і він підписав корпоративні документи для інших, навіть якщо вони керували десятками мільйонів доларів для Порошенка до і під час його президентства, відповідно до листів і документів, отриманих OCCRP", - йдеться в розслідуванні міжнародного Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності.

У 2018 році Управління з питань ринку Австрії (FMA) оштрафувало Raiffeisen на 2,75 мільйона євро за "неадекватну перевірку осіб бенефіціарних власників та відсутність регулярного поновлення необхідних документів, даних та інформації, необхідних для розуміння, хто володіє і контролює структури, пов'язані з клієнтами підвищеного ризику в специфічних індивідуальних випадках".

Однак тоді FMA не уточнюється, про які саме клієнтів банку йдеться. У 2019 Верховний адміністративний суд Австрії скасував штраф. Також, за даними OCCRP, у квітні 2013 через одну з таких компаній - Vernon - п'ятий президент України придбав твори мистецтва, загальна вартість яких склала 4,8 мільйона фунтів стерлінгів. Серед них - полотно Іллі Рєпіна "Козаки на Чорному морі".

Зі свого боку, юридичні радники Порошенка на запит OCCRP заперечували його причетність до офшорних компаній: "Петро Порошенко не є акціонером, кінцевим бенефіціарним власником або співробітником однієї з цим компаній".

Пресслужба партії Європейська солідарність, яку очолює експрезидент, теж заявила, що Порошенко не є бенефіціаром, не контролював і не контролює жоден з офшорів, якими, за даними OCCRP, він може володіти. Там розповіли, що дали розслідувачам відповіді на питання і попередили про можливе судовий позов "з огляду на те, що OCCRP не вперше поширює розслідування, де бурхливі фантазії автора видаються за доведені факти", назвавши публікацію "новим фейком".

Новини

Популярні теми форуму

analytics