Close button

Призначення Вітренко в "Нафтогаз" порушує вимоги закону

Призначення Вітренко в "Нафтогаз" порушує вимоги закону

"Центр протидії корупції" направив в НАПКА звернення щодо обставин, які можуть свідчити про порушення главою правління "Нафтогазу" Юрієм Вітренко вимог і обмежень, встановлених ЗУ "Про запобігання корупції". Про це заявив в Facebook голова правління ЦПК Віталій Шабунін, повідомляє Экономическая правда.

"Призначення Вітренко головою правління НАК" Нафтогаз "порушує вимоги і обмеження ст. 26 ЗУ "Про запобігання корупції".
Відправили в НАЗК відповідне звернення. Там повинні перевірити наведені нами факти та ініціювати розірвання контракту з Вітренко через суд. Дискусія" хто краще Коболєв або Вітренко "не має значення, якщо призначення / звільнення будь-кого і з них порушує закон. Успішні держави неможливі без поваги до правил і процедур", - написав він.

У зверненні до глави НАЗК Олександру Новикову ЦПК нагадує, що в грудні 2020 року Вітренко призначили першим заступником міністра енергетики, поклавши на нього тимчасове виконання обов'язків міністра.

Згідно з розпорядженням уряду від 28 квітня 2021 року - перед призначенням Вітренко главою "Нафтогазу" - вказане вище розпорядження про призначення в Міненерго визнано таким, що втратив силу.

Також 28 квітня Вітренко звільнили з посади першого заступника міністра енергетики згідно з поданою заявою.

Громадська організація нагадує, що розпорядженням уряду Вітренко 28 квітня обрали і призначили з 29 квітня главою "Нафтогазу", а розпорядженням Кабміну від 29 квітня - затверджені умови контракту.

ЦПК зазначає, що ст. 26 ЗУ "Про запобігання корупції" встановлює деякі обмеження для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, після звільнення або припинення такої діяльності іншим способом.

"Тобто, такі обмеження поширюються на осіб, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону, а відповідно до пп." А "п. 1 ч. 3 ст. 3 закону до таких осіб належать, зокрема, міністри і їх заступники. Отже, Вітренко Ю.Ю. зобов'язаний дотримуватися вимог і обмеження, встановлені ст. 26 Закону.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 26 закону, особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється протягом року з дня припинення відповідної діяльності укладати трудові договори (контракти) або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями Ательє, якщо особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за рік до дня припинення виконання таких функцій здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців  з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється протягом року з дня припинення відповідної діяльності укладати трудові договори (контракти) або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з юридичними особами приватного права або фізичними особами - підприємцями, якщо особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за рік до дня припинення виконання таких функцій здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців ", - цитує ЦПК положення закону.

У зверненні до НАЗК відзначається, що протягом виконання повноважень в.о. міністра енергетики України Вітренко здійснював також і повноваження з підготовки та прийняття рішень щодо діяльності "Нафтогазу".

Зокрема, як заявляє ЦПК, на засіданні 3 березня 2021 року Кабмін за пропозицією в.о. міністра енергетики Вітренко прийняв протокольне рішення, зокрема, про продаж АТ "Укргазвидобування" з квітня 2021 року 100% обсягів відпуску товарного газу всім учасникам ринку газу в умовах, не гірше, ніж для Групи Нафтогаз.

Новини

Популярні теми форуму

analytics