Close button

Закони про розмитнення евроблях за €1000 вступили в силу

Закони про розмитнення евроблях за €1000 вступили в силу

Сьогодні, 15 травня, вступили в силу закони про пільгове розмитнення автомобілів з європейськими номерами. Напередодні їх оприлюднили в газеті "Голос України", повідомляє UBR.

При цьому, як зазначено в документах, обидва закони - №1402-IX і №1403-IX про зміни до Податкового та Митного кодексів - введуть в дію через місяць з дня набрання ним чинності, тобто 15 червня.

На процедуру спрощеного митного оформлення євроблях відводиться 180 календарних днів з моменту вступу в силу законів, а не вступу в дію. Учасники АТО / ООС зможуть скористатися пільговим розмитненням протягом 270 днів.

Юрист, експерт Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк звертає увагу на законодавчий парадокс, який наводить на думки, що депутати просто хочуть євробляхерів "розвести".

"У мене тільки два варіанти: або в" Голосі України "помилилися (що менш ймовірно), або хочуть ввести евробляхеров в оману, забравши у них цілий місяць. Якщо дотримуватися тексту, 180 днів дійсно починаються саме з 15 травня. Іншими словами, на 15 червня біля власників таких авто залишиться вже 150 днів ", - відзначає він.

За словами Марусяка, цей дисбаланс в українських законах між "вступом в силу" і "введенням в дію" - справжня проблема. З'являється період, коли закон як би є, але його немає. Дійсно, іноді в рідкісних обставин такий розрив виправданий, але явно не тут.

Йому вторить і Автоюрист Іван Казачук.

"Олександр Ковальчук (один з авторів закону, - ред.) вкрав у людей місяць. Це - не помилка. Це - шок. Народний депутат розповідав, що людям дається шість місяців на розмитнення, а насправді п'ять", - підкреслив юрист.

Відзначимо, що транспортні засоби, які не відповідають екологічним нормам "Євро-2" і вище, вироблені в Росії або ввозяться з тимчасово окупованих територій України, не підпадають під дію цих законів.

Документи передбачають, що євробляхи старше п'яти років, ввезені на територію України до кінця 2020 року, оподатковуються за пільговою ставкою ПДВ і акцизного податку. Останній прив'язаний до віку авто, об'єму і типу двигуна. Він не буде залежати від вартості машини.

Базова ставка - від нуля до €150. У більшості випадків ціна розмитнення не перевищить €1000.

Такі автомобілі тимчасово звільняються від сплати ввізного мита.

Крім того, внесені зміни до Митного кодексу знижують штраф за незаконне перебування євробляхи в Україні з 10 тис. Неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тис. Грн) до 500 (8,5 тис. Грн). Після сплати цієї суми можна вивезти автомобіль за кордон або розмитнити його в нашій країні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics