Close button

Вибухи і землетрусу: на Донбасі наближається екологічна катастрофа

Вибухи і землетрусу: на Донбасі наближається екологічна катастрофа

Покинуті шахти постраждалого від війни Донбасу заповнюються токсичними підземними водами, що загрожує забрудненням питної води з річок та колодязів, а також навколишнього ґрунту, роблячи його непридатним для сільського господарства, повідомляє Телеграф.

Однак це не єдина загроза екології та жителям регіону. У надрах занедбаних шахт накопичується газ метан, який виривається на поверхню, що загрожує землетрусами і вибухами, пише американська телевізійна мережа "NBC News" в статті, присвяченій ситуації в регіоні.

За словами голови військово-цивільної адміністрації Торецька Василя Чинчика, тільки 2 з 7 шахт навколо міста - "Центральна" і "Торецька" - продовжують працювати.

Щоб запобігти катастрофі, місцевій владі доводиться відкачувати з шахт воду: виведена з експлуатації шахта "Нова" зараз працює як насосна станція.

Якщо затопить "Нову", наступною стане "Центральна", а потім токсична вода зануриться в річки Кривий Торець і Сіверський Донець, "звідки п'є весь Донбас", попереджає інженер "Нової" Юрій Власов.

На екологічну ситуацію в регіоні впливає війна, в результаті якої під контролем підтримуваних Росією сепаратистів опинилися 88 з 121 шахти на сході Донецької і Луганської областей.

При цьому, за висновками українських експертів, на непідконтрольною уряду частини регіону з шахтами справи йдуть погано: сепаратисти припинили відкачувати воду як мінімум з десятка шахт і не дозволили їм відвідувати ці об'єкти для спостереження за ситуацією.

"Згідно з нашими вимірами рівня води в регіоні, там (в окупованих частинах Донбасу ред.) Насосні станції не працюють", - сказав учений-еколог і член Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі Віктор Єрмаков.

Хоча експерти вважають, що гірші наслідки для екології регіону можуть мати місце не раніше, ніж через 5-10 років, перші ознаки катастрофи вже проявлялися у вигляді стихійного затоплення деяких шахт в 2018 році, локальних землетрусів в окупованій Макіївці (Донецька обл.), А також серії вибухів метану в підвалах житлових будинків в Луганській області, що відбулися внаслідок витіснення шахтними водами газу на поверхню.

Новини

Популярні теми форуму

analytics