Close button

Відлуння держрегулювання: преміальні АЗС заробляють, а бюджетні - у збитках

Відлуння держрегулювання: преміальні АЗС заробляють, а бюджетні - у збитках

Встановлена Кабміном 2 червня максимальна ціна бензину А-95 (29,92 грн/л) і дизельного палива (27,71 грн/л) дозволяє преміальним брендам АЗС заробляти 1,4 грн на кожному проданому літрі бензину і 3,3 грн - на літрі дизпалива, повідомляє UBR.

Однак бюджетні мережі можуть отримати лише півтори гривні за літр ДТ, а бензин продають зараз і зовсім собі в мінус: за продаж літра цього палива вони повинні доплачувати 70 копійок. Однак це тільки в разі, якщо заправники працюють чесно і продають "заводський бензин з видачею фіскального чека".

До такого висновку прийшов аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн на підставі підрахунків витрат компаній і знижок, які ті стали пропонувати після урядового обмеження вартості палива.

З 2 червня базова, яка визначається на підставі зарубіжних котирувань, ціна бензину і дизеля, до якої Кабмін дозволяє додати мережам п'ять і сім грн відповідно, становить 24,92 грн/л для бензину і 20,91 грн/л для ДТ.

Куюн відзначає, що постачальники не продають мережам пальне за ціною котирувань, додаючи до неї свою премію в 60-65 копійок на літрі. Однак, крім цього, існують і інші витрати компаній:

  • логістика - транспортування від заводу через кордон до нафтобази і АЗС - коштує 80 копійок на літрі;
  • експлуатаційні витрати - для реалізації кожного літра мереж необхідно витратити на зарплату співробітникам, охорону, електрику, тощо 1,5 грн.

Частина витрат, що залишилася припадає на знижки. Без них в Україні, посилається аналітик "А-95" на дані опитування компанії, відпускають лише 10-12% роздрібного палива. Після початку держрегулювання цю статтю довелося істотно скоротити - якщо раніше преміальні мережі продавали бензин і дизель із середньою знижкою в 2,5 грн/л, то зараз вони не перевищують 75 копійок.

У той же час у компаній-дискаунтерів знижки знизилися не настільки сильно - з 1,5 грн до 1,2 грн/л. Таким чином для цих брендів торгівля бензином зараз повинна бути збитковою. Однак їх прибуток мине "касу", вважає Куюн.

"У чималої кількості станцій чеки взагалі не пробиваються по базі податкової служби (остання на це не реагує), а, відповідно, також є "липовими". І це є ознакою того, що податки з продажу такого палива потонуть у "податкових ямах" і потім осядуть в кишенях всіх учасників схеми. І ось це і формує основний прибуток таких станцій", - пояснює аналітик.

У той час як економмережі, в умовах відсутності успіхів держави в боротьбі з тіньовим ринком і обмеження націнки мереж виграють, преміальні бренди не можуть монетизувати свої "якість і сервіс".

"Збереження такого режиму в тривалій перспективі загрожує відмовою цього бізнесу від високих стандартів (а це перш за все означатиме скорочення робочих місць) і буде штовхати білий бізнес до банкрутства або в тінь", - прогнозує Куюн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics