Close button

У МОЗ розповіли, скільки доз вакцини утилізувано

У МОЗ розповіли, скільки доз вакцини утилізувано

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що станом на 30 травня було утилізовано 742 дози вакцини в рамках кампанії з вакцинації проти COVID-19. Саме стільки було розбито й пошкоджено. Сюди входять також дози, які не підлягають використанню, повідомляє Радіо Свобода.

Розподіл за виробниками:

  • Covishield (AstraZeneca індійського виробництва) – 654 доз, з них лише Івано-Франківська область втратила 533 дози;
  • Coronavac (Sinovac Biotech) – 11 доз, з них Сумська область - шість доз, Хмельницька - чотири дози, Миколаївська область - одна доза;
  • Comirnaty (вакцина Pfizer та BioNTech) – 12 доз, всі втрачено в Києві;
  • AstraZeneca – 65 доз, з них 40 доз у Запорізькій області, 11 в Івано-Франківській, десять у Житомирській області і одна в Дніпропетровській.

У відомстві пояснили, що наказом МОЗ № 948 від 18 травня 2018 року передбачено індикативні показники втрат для вакцин зі стандартом ефективного управління вакцинами ВООЗ та ЮНІСЕФ.

"Прогнозований індикативний показник втрат для 2-6-дозних рідких вакцин становить до 10%, прогнозований індикативний показник втрат для 10-20 дозних рідких вакцин становить до 25%", – йдеться у відповіді на запит.
  • Covishield містить 10 доз вакцини – і на їх використання є лише шість годин.
  • Coronavac постачається в одиничних шприц-дозах.
  • Comirnaty містить шість доз і потребує дуже низьких температур для зберігання, тому людей щеплюють, зазвичай, в одному місці.
  • AstraZeneca містить 10 доз.

Скільки коштів було втрачено через невикористання цих доз у відомстві відповісти не можуть: 

"Інформація щодо вартості та суми витрачених коштів на придбання вакцини, відповідно до вимог виробників, підписаних договорів про нерозголошення і конфіденційність, ініційованих цими світовими компаніями з бездоганною репутацією, є конфіденційна".

Детальнішою інформацією щодо причин, із яких втратили ту чи іншу кількість доз, володіють структурні підрозділи з охорони здоров’я Київської міської та обласних державних адміністрацій, повідомили в МОЗ.

"Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода"

Новини

Популярні теми форуму

analytics