Close button

Українці скуповують закордонну нерухомість: топ-країн

Українці скуповують закордонну нерухомість: топ-країн

Ковідні обмеження на мандрівки не збавили інтерес українців до закордоної нерухомості. Навпаки, експерти говорять про сплеск інтересу на придбання квартир у Туреччині, Болгарії, Польщі та Таїланді, повідомляє UBR.

Кількість угод за цей рік уже перевищили показники всього 2020-го.

Скуповують турецькі квартири

У той час як попит на покупку житла в країнах ЄС просів, інтерес до нерухомості в Туреччині стабільно зростає і становить майже 60-70% від усіх міжнародних угод

Цьому сприяли як відсутність особливих складнощів при в'їзді в період карантину, так і відносно доступні ціни на покупку житла - від 40 тис. Євро.

Найбільший інтерес в українських покупців викликає південний курорт Аланія. Добре зарекомендували себе Бодрум і Егейське узбережжя, а також Стамбул.

Що стосується критеріїв вибору потенційного житла, то тут переваги українських покупців також помінялися.

"У 2019 70% покупок становили однокімнатні квартири. Зараз порядок змінився: до 50% - однокімнатні, 25-30% - двокімнатні, 25% - це три-, чотири-, п'ятикімнатні квартири. Річ у тім, що більше людей стали купувати квартири саме для себе, а не під інвестицію для подальшої здачі в оренду", - зазначив у розмові засновник агентства закордонної нерухомості Hayat Estate В'ячеслав Фоменко.

Болгарія - найдоступніша

Болгарія займає друге місце за популярністю серед українців. Мінімальна вартість однокімнатної квартири в цій країні стартує від 20 тис. євро, що є найнижчим цінником на нерухомість поза Україною.

Попитом в цій країні користуються одно- і двокімнатні квартири на березі Чорного моря.

Заробітчани їдуть на ПМП

Польща є ще одним напрямком, де українці готові купувати житло. Вибір роблять на користь тих міст, де є можливість працевлаштуватися на довгостроковій основі або зі зручною інфраструктурою - Варшава, Краків, Гданськ, Катовіце і Вроцлав.

Бюджет у Польщі - 60-70 тис. євро. Розміри квартири вибирають в залежності від складу сім'ї.

"У докризовий період українці були лідерами з купівлі квартир у Польщі серед іноземців - 38%, і навіть змогли витіснити за цим показником німців. Свого часу "безвіз" трохи охолодив напрямок для ПНП (посвідка на проживання), але Covid-19 знову повернув увагу до Польщі. Дотації в країні, труднощі з перетином кордонів і зростання цін стимулювали наших громадян з ПНП осідати з сім'ями за місцем фактичного проживання", - розповів глава комітету інвестицій і будівництва Польсько-української ТПП Олександр Сокол.

Закриті країни - в аутсайдерах

Одночасно з цим Іспанія, Італія і Грузія втратили свої позиції лідерів через недоступність для іноземців. І якщо раніше Іспанія брала на себе близько 25% всього попиту, то зараз це всього 6-7%.

Однак експерти вважають, що надалі може спрацювати відкладений попит після того, як країни відкриються.

За словами В'ячеслава Фоменка, багато клієнтів, які планували купівлю в європейських країнах, уже переорієнтувалися на вищезгадані. До того ж ціни в Іспанії одні з найвищих - мінімум 250-300 тис. євро.

Будинки купують ті, у кого є бюджет, оскільки часто - це вілли мінімум на три-чотири кімнати.

Хочуть екзотику

Замикає п'ятірку лідерів екзотичний Таїланд. На нього припадає близько 5-7% попиту. Але покупку там роблять під інвестиції - рідко хто залишається жити в цій країні цілий рік.

Бюджет тут варіюється від $ 80 до $ 200 тис. Як правило, це інвестиційні квартири з гарантованою прибутковістю. Купуються під здачу в оренду (йдуть під управлінням готельних мереж).

Загалом учасники ринку відзначають, що онлайн-угоди на покупку нерухомості в ЄС у них поки є - Італія, Франція, Кіпр, Чехія та Чорногорія все ще входять в коло інтересів українців.

Однак усе частіше надходять запити і на нерухомість в ОАЕ - країна вважається відносно безпечною, перспективною і не має альтернатив у найближчому зарубіжжі.

Перевага віддається квартирам - на них припадає близько 85% усіх міжнародних угод і тільки 10-15% - на будинки та вілли.

Звичайно, ОАЕ - далеко не дешева для інвестицій країна. Невелика вілла тут обійдеться від $ 100 до $ 300 тис., і це ще відносно бюджетне для Еміратів житло.

Олександр Сокол згадує також про новий тренд серед українців на покупку земельних ділянок закордоном під забудову, що раніше не було поширене за межами України.

Новини

Популярні теми форуму

analytics