Close button

Пенсії для чорнобильців зростуть

Пенсії для чорнобильців зростуть

В Україні зростуть пенсії для чорнобильців. Верховна рада у другому читанні схвалила законопроект №4555, повідомляє РБК-Украина.

Згідно з документом, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, та щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачується повністю і не залежить від заробітної плати, інших пенсій чи інших доходів.

Закон визначає, що для нарахування певного розміру пенсії українцям, які пропрацювали на територіях радіоактивного забруднення, будуть виходити з різних формул:

  • менше ніж 12 місяців - зарплата визначається за формулою: заробітна плата за ці місяці ділиться на число відпрацьованих місяців;
  • не менше 30 календарних днів у двох місяцях - зарплата визначається за будь-які фактичні відпрацьовані 30 календарних днів роботи;
  • менше ніж місяць - зарплата визначається за один календарний місяць з додаванням до заробітної плати на основній роботі.

Громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, отримають право на держпенсію у розмірі п'ятикратного розміру від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного року.

У документі прописано, що виплати для "чорнобильців", які отримали в результаті аварії на ЧАЕС інвалідність, складуть:

  • для першої групи - 16 080 гривень,
  • для другої групи - 12 987 гривень,
  • для третьої групи - 8 917 гривень.

В Україні на цей час налічується 39 481 пенсіонер-чорнобилець.

Автор: Юлія Струк

Новини

Популярні теми форуму

analytics