Close button

Вчені прогнозують настання нестерпної спеки

Вчені прогнозують настання нестерпної спеки

Вчені попередили, що незабаром на Землі настане «неможлива» спека, повідомляє Лента.Ру.

За інформацією Sky News фахівці нагадали, що нещодавно в канадському селі Літтон був зафіксований безпрецедентний для цього регіону температурний рекорд в 49,6 градуса, що спровокувало лісові пожежі та призвело до загибелі сотень людей в США і Канаді. На думку вчених, планета переступила поріг, при якому невелике потепління може спричинити екстремальне зростання температур.

В результаті статистичного аналізу експерти прийшли до висновку, що така спека зазвичай трапляється в діапазоні тисячі років і, якби не глобальне потепління, це відбувалося б в 150 разів рідше, вважають фахівці групи з вивчення погодних явищ з World Weather Attribution.

"Не виключено, що сьогодні ми спостерігаємо екстремальну спеку, яку очікували при набагато більшому потеплінню клімату", - заявив Фредерік Отто з Оксфордського університету.

За прогнозом фахівця Королівського нідерландського метеорологічного інституту Сьюкі Філіпа, в майбутньому така спека на Землі буде набагато частіше, хоча раніше таке було «неможливо». Якщо температура на планеті до 2040 року підвищиться в середньому на два градуси, то катаклізми, подібні до того, що відбувалося в канадському Літтоні, будуть відбуватися кожні п'ять-десять років, прийшли до висновку вчені.

Раніше вчені з університету Монаша в Мельбурні та Шаньдунського університету в Китаї підрахували, що щорічно через глобальне потепління гинуть кілька мільйонів людей. Вони проаналізували дані 43 країн на всіх континентах і з'ясували, що від застуди люди вмирали на 0,5 відсотка рідше, а число летальних результатів від спеки зросла на 0,2 відсотка. Найвищий рівень смертності від тепла зафіксований в Європі, від холоду - в африканських країнах.

Новини

Популярні теми форуму

analytics