Close button

Українські абітурієнти вибирають спеціальності, які не затребувані на ринку праці

Українські абітурієнти вибирають спеціальності, які не затребувані на ринку праці

Останнім часом все більш актуальними стають робітничі професії. Однак абітурієнти в Україні вважають за краще вступати на інші спеціальності, що може спровокувати в майбутньому "кадрове голодування" в професіях, які є ключовими у сталому розвитку держави та її конкурентоспроможності на світовому ринку, повідомляє Деловая столица.

Експерти ринку праці вважають, що у пʼятирічній перспективі буде зростати попит на фахівців за наступними напрямками: торгівля та логістика, харчова промисловість, сільське господарство, промисловість (зокрема, металургія), сфера догляду.

Водночас, Міністерство освіти та науки повідомляє, що у 2021 році найпопулярнішими спеціальностями бакалаврату за кількістю поданих заяв були філологія (76 тис. 371) і право — (67720).

"Через високу конкуренцію абітурієнтам слід вже замислитися про свою спеціалізацію для майбутньої роботи. Адже за попереднім опитуванням OLX Робота, 78% молоді не працюють за освітою, а освоюють нову спеціальність. За нашою аналітикою, кількість вакансій робочих спеціальностей збільшилася майже на 14% в порівнянні з минулим роком. А з розвитком підприємств потреби в таких фахівцях буде ще більше", — розповіла керівник напрямку OLX Робота Марія Абдулліна.

Відзначимо, що поданим дослідження OLX Робота на сьогодні найбільший попит на співробітників — у сфері роздрібна торгівля/продажу/закупівлі. Однак в Київській області вже за перше півріччя 2021 зʼявилася гостра потреба у фахівцях у сферах виробництва, сільського господарства і домашнього персоналу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics