Close button

Пенсії українців можна підвищити удвічі – Шмигаль

Пенсії українців можна підвищити удвічі – Шмигаль
Фото: Facebook

В Україні анонсували введення соцпакетів з накопичувальними пенсіями у 2023 році для бюджетників, що, за задумом уряду, стане переходом до повноцінної накопичувальної системи. Нововведення дозволить підвищити пенсії вдвічі, оскільки система працюватиме на додаток до існуючої солідарної, повідомляє РБК-Україна.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ході засідання Кабміну.

Чиновник зазначив, що іншого механізму, окрім як введення другого накопичувального рівня державної пенсійної системи, для збільшення виплат удвічі немає.

"Ми в жодному разі не відмовляємося від солідарної пенсійної системи, від індексації, постійного підвищення виплат для пенсіонерів", - додав Шмигаль.

Прем'єр пояснив, що накопичувальна пенсійна система працюватиме у форматі додаткових виплат до існуючої державної солідарної пенсії, яку продовжать отримувати громадяни.

Шмигаль додав, що досвід введення соціальних пакетів з накопичувальної пенсії поширять на соціальних працівників, вчителів і військових як елемент переходу до накопичувальної системи.

Також чиновник розповів, що в Кабміні вже провели установче засідання робочої групи з розвитку накопичувальної пенсійної системи в Україні. І тепер уряд сподівається, що питанням займеться парламент після повернення з літніх канікул, і народні депутати ухвалять у 2021 році відповідні перші законопроекти.

Що таке накопичувальний рівень

Як пояснив міністр фінансів Сергій Марченко у своєму Facebook, при накопичувальному рівні на пенсійний рахунок надходять відрахування з вашої зарплати.

"Пенсійні накопичення не лежать просто на рахунку, вони приносять дохід. Потім ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі кошти, які протягом життя акумулюються на пенсійному рахунку: внески плюс інвестиційний дохід. Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір", - розповів чиновник.

За словами Марченка, для захисту коштів на пенсійних рахунках держава на першому етапі "відіграватиме провідну роль у наданні послуг".

"Плануємо створити Державний накопичувальний фонд, який на початку буде єдиним для всіх, гарантування вкладів цього фонду буде стовідсотковим", - розповів міністр.

Накопичувальна система утворюється як додаткова до наявної солідарної, наголосив чиновник і додав, що наступним етапом стане здійснення добровільного пенсійного страхування із залученням недержавних пенсійних фондів.

Автор: Володимир Костирін

Новини

Популярні теми форуму

analytics