Close button

Ціна газу в Європі піднялася вище $800/тис. куб. м

Ціна газу в Європі піднялася вище $800/тис. куб. м

Ціна найближчого (жовтневого) ф'ючерса на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures у вівторок вранці сягнула EUR65,5 за кВт-год, або $800,2 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі, повідомляє Интерфакс-Украина.

Історична перспектива порівняння поточних цінових піків упирається в зліт котирувань у березні 2018 року до $1 тис. за тисячу кубометрів, коли в Європі бушував легендарний холодний фронт "Звір зі Сходу" (the Beast from the East).

У серпні середнє значення контракту "на день наперед" на TTF становило $533, на початку вересня - уже $669 за тисячу кубометрів. Від початку року середня ціна контракту "на день наперед" на TTF опинилася на рівні $346 за тисячу кубометрів.

Днем раніше Федеральне мережеве агентство Німеччини (Bundesnetzagentur) заявило, що отримало документи на сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного газотранспортного оператора. Ухвалення рішення займе від чотирьох до шести місяців.

Головний чинник зростання ціни - низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи за обмеженого надходження газу трубопроводами та в скрапленому вигляді. До переходу від закачування до відбору газу з підземних сховищ залишається трохи більше ніж місяць, а рівень запасів ледь перевалив за 70%. На ранок неділі резерви становили 70,75%, що на 15,6 процентного пункту нижче за середній рівень за останні п'ять років.

"Газпром" із кінця серпня припинив закачування газу до німецьких підземних сховищ "Реден" та "Катаріна". Продовжує обмежене закачування до австрійського "Хайдах", німецького "Ємгум" та "Бергермеер" у Нідерландах.

Зростання цін допомагає Європі боротися за потоки скрапленого природного газу. Приплив СПГ на термінали регіону у вересні зростає проти серпня приблизно на 16%.

Новини

Популярні теми форуму

analytics