Close button

У "Київтеплоенерго" взялися за боржників

У "Київтеплоенерго" взялися за боржників
Фото: Facebook

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" нараховує злісним боржникам за отримані послуги 3% річних та інфляційні втрати, повідомляє УНІАН.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті Київської влади.

"Існує категорія громадян, які свідомо накопичують заборгованість і не здійснюють її реструктуризацію, порушуючи чинне законодавство. При цьому значна кількість таких боржників є власниками житла в центрі міста і площею 100 кв.м і більше. Саме до таких споживачів, які мають тривалий термін заборгованості, з літа поточного року комунальне підприємство "Київтеплоенерго" змушене застосовувати санкції – нарахування 3% річних та інфляційних втрат. Це, перш за все, один з антикризових заходів, які допомогли підприємству накопичити кошти для стабільного проходження опалювального сезону в умовах газової кризи", - зазначили в "Київтеплоенерго".

Як пояснюють на підприємстві, такі механізми застосовуються відповідно до норм чинного законодавства і з міркувань соціальної справедливості щодо споживачів, які регулярно, вчасно і в повному обсязі платять за спожиті послуги.

Звертається увага, що підприємство спочатку інформує громадян про існуючі способи врегулювання питання заборгованості, зокрема, про механізм розстрочення боргу.

"Споживачі, які повністю погашають заборгованість за послуги з ЦО та ГВП, у наступному розрахунковому періоді вже не отримають нарахувань 3% річних та інфляційних втрат. Також, враховуючи можливі фінансові навантаження на громадян, існує дієвий спосіб врегулювання питання заборгованості шляхом укладення угоди з реструктуризації заборгованості на певний термін, який узгоджується на етапі формування зазначеної Угоди. Слід зауважити, що після підписання Угоди реструктуризації боргу нарахування 3% річних та інфляційних втрат скасовуються", - пояснили в "Київтеплоенерго".

За даними підприємства, зафіксовано високий рівень укладених угод реструктуризації боргу в липні 2021 року, в порівнянні з попередніми періодами, тобто за один календарний місяць врегульовані питання заборгованості по 303-ма боржниками, а за період з травня 2020 до травня 2021 року, протягом 12 місяців, вдвічі менше, зі 158-ма боржниками.

Звертається увага на те, що відсотки та інфляційна складова боргу, передбачені ст.625 ЦК України, не є штрафними санкціями (пеня/неустойка).

Субсидії та борги

Верховна Рада схвалила закон, який передбачає виділення до кінця поточного року 12 млрд грн субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) на кінець серпня 2021 року знизилися на 2,2% у порівнянні з липнем, до 62,9 млрд грн.

Заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) на кінець вересня 2021 року зменшилася на 2,2% у порівнянні з серпнем – до 61,5 млрд грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics