Close button

АМКУ оштрафував "Дніпроазот" Коломойського на 80 млн

АМКУ оштрафував "Дніпроазот" Коломойського на 80 млн
Фото: Facebook

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував АТ "Дніпроазот" олігарха Ігоря Коломойського на 80,1 млн грн за зупинку виробництва хлору, повідомляє Новое время.

Справа була розпочата у 2018 році через зупинку "Дніпроазотом" виробництва та реалізації рідкого хлору.

Рідкий хлор використовується для знезараження питної води та очищення стічних вод в Україні водоканалами.

В АМКУ відзначили, що впродовж 2017−2019 років "Дніпроазот" було єдиним підприємством, що виробляло рідкий хлор в Україні з частками 99%, 78% та 68% відповідно. Імпортери на момент зупинення виробництва хлору (до червня 2018 року) займали лише 1% ринку, а потенційний конкурент товариства — ТОВ "Карпатнафтохім", що виробляв газоподібний хлор, використовував його виключно для виробництва вінілхлориду, заявили в АМКУ.

"У період з 18.06.2018 року по 19.07.2018 року АТ "Дніпроазот" повністю припинило виробництво рідкого хлору і до його відновлення здійснило лише разові відвантаження товару. При цьому підприємство не повідомило водоканалам орієнтовну дату відновлення виробництва, залишивши їх у ситуації невизначеності. Оскільки максимальні запаси рідкого хлору у водоканалів не могли перевищувати обсягів 15 — 30% добової потреби, окремі з них опинилися у кризовій ситуації, оскільки мали обмежені залишки хлору", — йдеться в повідомленні.

Основною причиною зупинки виробництва рідкого хлору АТ "Дніпроазот" називало значне зростання ціни на природний газ та відсутність обігових коштів, однак в АМКУ відзначили, що не виявили суттєвих змін у середньозважених цінах придбання хімзаводом природного газу.

В АМКУ додали, що до I кварталу 2018 року для виробництва рідкого хлору товариство використовувало рідкий технічний аміак та газоподібний діоксид вуглецю, придбані у АТ "Укрнафта", яка для виробництва використовувала газ власного видобутку, що коштував значно дешевше, ніж в інших постачальників.

"Але на початку 2018 року правовідносини "Дніпроазоту" та "Укрнафти" було припинено. Тож одним з мотивів зупинення виробництва рідкого хлору Комітет вбачає можливі наміри АТ "Дніпроазот" відновити правовідносини з АТ "Укрнафта". Іншим мотивом, на думку Комітету, може бути намір Товариства підвищити ціни на рідкий хлор", — заявили в АМКУ.

"Дніпроазот" входить до групи "Приват" Ігоря Коломойського. Підприємство спеціалізується з виробництва аміаку, карбаміду, каустичної соди, хлору, соляної кислоти.

Новини

Популярні теми форуму

analytics