Close button

SVT: у Швеції представили доповідь щодо можливого членства у НАТО

SVT: у Швеції представили доповідь щодо можливого членства у НАТО
Фото: Pixabay

У парламенті Швеції представили доповідь щодо можливого членства країни у НАТО, в якій стверджується, що вступ до Альянсу підвищив би поріг для військових конфліктів і таким чином забезпечив би ефект запобігання конфліктам у Північній Європі. Про це, з посиланням на SVT, повідомляє Українська правда.

У доповіді стверджується, що російська криза є структурною, системною і тривалою.

Також зазначається, що нинішнє співробітництво Швеції в оборонній та безпековій політиці є цінним, але не включає взаємно обов’язкові оборонні зобов’язання.

"Головним наслідком можливого членства в НАТО є те, що Швеція стане частиною колективної безпеки НАТО", - йдеться в документі.

За словами глави МЗС Швеції Анн Лінде, можливе членство в НАТО підвищить поріг для військових конфліктів і, таким чином, забезпечить запобігання конфліктам у Європі.

"У випадку членства Швеції в НАТО, невизначеність, яка зараз панує щодо того, як буде розроблена поведінка в умовах кризи політики безпеки чи збройного нападу, зменшиться", – сказав міністр оборони Петер Гультквіст.

Він наголосив, що доповідь не є пропозицією членства в НАТО.

"Якщо Швеція вирішить подати заявку на членство в НАТО, існує ризик реакції Росії. Дозвольте мені тоді підкреслити, що в такому випадку є готовність вжити будь-яких контрзаходів", - заявив міністр.

Новини

Популярні теми форуму

analytics