Close button

Telex: нова президент Угорщини засудила агресію Путіна проти України

Telex: нова президент Угорщини засудила агресію Путіна проти України
Фото: Telex

Нова президент Угорщини Каталіна Новак під час церемонії інавгурації у суботу озвучила позицію щодо війни Росії проти України, повідомляє Європейська правда.

Про це пише Telex.

Новак назвала 10 пунктів, у яких викладено позицію щодо російського вторгнення та ставлення до України:

– Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу.

– Ми назавжди скажемо "ні" всім зусиллям відновити Радянський Союз.

– Ми, угорці, хочемо миру тут та у сусідніх країнах, ми хочемо миру, а не війни.

– Ми вимагаємо розслідування та покарання військових злочинів.

– Ми не нейтральні, ми на боці безневинних жертв та правди. Ми виконуємо свої зобов'язання в рамках ЄС та НАТО, але якщо цього захочуть угорські інтереси, ми скажемо ні.

- За жодних обставин ми не хочемо відмовлятися від свого суверенітету, за який неодноразово билися, та постійно розвиваємо наші оборонні сили.

– Ми підтримуємо вступ України до ЄС.

- Ми готові жертвувати заради миру і не перешкоджатимемо допомоги наших союзників, але ми не погодимося на рішення, які вимагають від угорців більше жертв, ніж шкода, яку вони завдають російському агресору.

– Ми раді бути посередником між війною.

– Ми наполягаємо на забезпеченні прав угорців, які проживають в Україні як раніше, так і зараз.

44-річна Новак стала першою жінкою-президентом Угорщини, а також наймолодшим президентом з усіх країн Євросоюзу. Вона замінила на посади Яноша Адера, який пішов з посади, після завершення другого терміну.

Новак обіймала посаду заступника лідера "Фідес" Віктора Орбана і була міністром у справах сім'ї, яка відповідала за програму економічної підтримки середнього класу, включаючи субсидії на житло, державні кредити на житло та зниження податків.

Як відомо, Угорщина не погоджується підтримати нафтове ембарго навіть з винятком для себе і Словаччини з Чехією, також дуже залежних від російської нафти, а для схвалення пакунку санкцій необхідно одностайне рішення всіх 27 членів ЄС.

Серед останнього у Будапешті заявили, що не блокуватимуть ембарго лише за умови, що під нього не потрапить імпорт нафти через трубопроводи.

За інформацією ЗМІ, в ЄС розглядають можливість як компромісний варіант запропонувати Угорщині фінансову компенсацію у спробі переконати її підтримати санкції щодо російської нафти.

Новини

Популярні теми форуму

analytics