Close button

Зафіксовано швидке занурення під воду прибережних міст

Зафіксовано швидке занурення під воду прибережних міст

Вчені Університету Східної Англії в Великобританії зафіксували, що занурення прибережних районів під воду відбувається в кілька разів швидше. Виявилося, що це відбувається не тільки через підвищення рівня моря, пов'язаного з глобальним потеплінням, а й з-за осідання суші в результаті прямої діяльності людини. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Nature Climate Change, повідомляє Lenta.ru.

Швидкість занурення прибережної суші під воду оцінюється в 2,6 міліметра в рік за останні два десятиліття. Однак, згідно з новими підрахунками, збільшення рівня моря в уже постраждалих регіонах відбувається в чотири рази швидше і досягає 7,8-9,9 міліметра в рік.

Швидкі темпи опускання в дельтах і розташованих в них містах викликані діяльністю людини, включаючи відкачування ґрунтових вод, видобуток нафти і газу, захист від повеней, а також будівництвом дамб, які запобігають утворенню нових відкладень. Осідання суші зачіпає 58 відсотків населення світу, що живе в прибережних районах.

За словами вчених, осідання суші стало однією з основних причин перенесення столиці Індонезії з Джакарти на острів Борнео. Великі прибережні міста з мільйонним населенням стануть найбільш уразливими для припливів, відпливів і штормових нагонов. Уповільнити темпи опускання можна за допомогою впровадження політики відповідального управління грунтовими водами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics