А житло і так ризикує стати пільговим скоро. при чому по дві квартири в руки  Ось пару думо к про нерухомість. На скільки розумію, ціни на нерухомість стоять тільки в трьох містах: Київ, Одеса, Львів. Є ще може пару міст: Дніпро, Харків може ще десь, де вони не дуже впали. Є міста як Івано-Франківськ, Тернопіль, Хмельницький і тд, де вони також не дуже падають, але там вони завжди були в 2-3 рази дешевші ніж в перерахованих вище.
Глянемо на чинники які діють на пониження цін: зменшення купівельної спроможності, відсутність кредитування, зменшення кількості бажаючих придбати житло.
Чому не падають ціни у Львові? З 2014 року будівництво житла у Львові тримається на попиті від луганчан та донецьких. Реально знаю випадки, коли люди приносили сумки готівки і викупляли цілі підїзди.  Другий трохи менший ешелон покупців – теперішні прикоритні, які активно нагребли статки на схемах і влаштовують своє життя, як би сумно це не було. На третьому місці в 2014-15 роках стояли заробітчани, які виїхали на початку 90-х і планували повернутися доживати віку тут. Зараз вони різко пригальмували. На четвертому місці були люди, які зараз досягли віку під 30 років, заробили вже певну кількість грошей (в основному айтішники, яких у Львові дуже багато і топи компаній), завели сімї і вирішили своє житлове питання, але і вони з середини 16 також практично закінчилися чи зупинилися і задумалися. Я багато їзджу по країні, у всіх обласних центрах буваю по кілька разів на рік. На скільки знаю, попит на житло в Одесі тримається на тих таки переселенцях, яких там чи не найбільше з усіх інших міст України. Київ – також на них, але це ще й місто де сконцентровані всі грошові потоки і де заробити найлегше. Але, київський феномен зараз розповсюджується активно на інші міста, адже в Києві всі не помістяться, тому люди з глухих Чернівців, Черніговів, Сум і тд посунули також в Одесу, Львів, Дніпро, адже в цих містах грошей крутиться значно більше. Тому в кількох містах все ще росте чи стоїть і рухається, а в більшості – заростає павутиною.
Думаю, попит від переселенців уже вичерпався. Заробітчани повертатися передумали, більше того, зараз виїжджає маса людей. І вони їдуть без жодної думки повернутися і планують забрати сімю як найшвидше. Великий ризик, що і ті 30-ти річні, про яких я писав, скоро також виїдуть і будуть продавати своє куплене житло. І ще, ті кому зараз 30, народилися в 1985-7, коли ще була нормальна народжуваність. А на підході покоління 90-тих, коли народжуваність була мінімальною.
Також, є нюанс популярності заміського житла і адекватності вартості метра квадратного: теперішнє "дно" може перетворитися на проміжне плато у випадку настання двох умов: відсутність корупційної складової в ціноутворенні квадратних метрів і прихід іноземних будівельних компаній з сучасними технологіями, не звичними для нас стандартами і з відповідною фінансовою підтримкою їх партнерів (власні кредитні програми). Розумію, що зараз це виглядає фантастично, але є імовірність, що все зміниться саме так за якийсь час. У нас є величезний відкладений попит на житло (в разі суттєвого покращення ситуації), сформований мешканцями напівживих хрущовок, панельок, чи навіть бараків-казарм, які дісталися в спадок від європейських армій з часів другої і навіть першої світової. Попит на менше по площі житло є від власників великих квартир, комуналка на які стала непідйомна, студентів (зокрема в Харкові). Крім того, попит є від людей, яким надоїло жити в бетонних мурашниках і їх тягне в особняк, котедж, чи різний там ....хаус.
Цього додаткового попиту вистачає для входження серйозних компаній, які складуть гідну конкуренцію нашим захланним шаромижникам (собівартістю-ціною не в останню чергу). Ну і відміна корупційної складової посприяє зменшенню цін на відсотків 30. У нас шалений тіньовий ринок будматеріалів і, в перерахованих містах, де ціни не дуже падають націнки на метрии зашкалюють, тому такі ціни є привабливі для міжнародних будфірм і тут є куди падати.
Тепер щодо майбутнього ринку. Є два сценарії: позитивний, якщо в країні все налагодиться і негативний, якщо буде …опа (чи Захід відвернеться і ми будемо гнити чи ще гірший з відкритою агресією, розростанням окупованих територій  і тд). Імовірності цих варіантів озвучувати не буду, у кожного своє бачення. При другому варіанті з країни дуже швидко виїде ще кілька мільйонів населення і вони постараються тут все продати і поїхати з якимось капіталом. Для нерухомості це обвал. При дургому все покращуватися почне не так швидко, пройде не менше 5-6 років, щоб ті хто виїхали спробували повернутися. Крім того, в такому разі почнеться рух по всій країні і з Києва, Одеси і тд люди вернуться в Чернівці і Суми, бо там все дешевше і метри і оренда! Ну і не можна відкидати варіант приходу іноземців-будівельників. Тому, швидкий ріст нерухомості в такому разі – велике питання. Не може квартира у Львові коштувати як у Варшаві чи Будапешті. Крім того, ті донецькі і луганські, які купили по кілька квартир, також захочуть їх продати; ну і помирає зараз велика кількість старших людей, які мають ще радянське житло. В результат і їх діти чи внуки вже не потребують щось купувати. А мре дуже багато, тоді як на заміну приходить малочисленнее покоління 90-х.
    • Не подобається
    • Подобається
    • Дякую
    33