Close button

США вирішили витіснити "Газпром" з Туреччини

США вирішили витіснити "Газпром" з Туреччини

Вашингтон надасть Анкарі "конкурентоспроможний за ціною СПГ", щоб послабити залежність від російського газу. Про це повідомив колишній сенатор Девід Віттер на семінарі ділової Ради Туреччина - США "Пора союзникам стати союзниками: турецько американська ланцюжок поставок". Разом з віттером Америку на саміті представляв сенатор Ліндсі Грем, автор кількох антиросійських законопроектів, повідомляє РИА Новости.

Альтернатива Китаю

Зіткнувшись з перспективою широкомасштабного економічної кризи, Туреччина вирішила відновити дружбу з США. Анкара позиціонує себе в якості альтернативи Пекіну, відносини з яким у Вашингтона з кожним днем все гірше.

У четвер сенат США схвалив законопроект під назвою "Акт про автономію Гонконгу", який передбачає санкції проти китайських чиновників, причетних до прийняття Закону про національну безпеку в Гонконзі, а також компаній і банків, пов 'язаних із цими чиновниками.

Днем раніше Пентагон опублікував список з двадцяти китайських фірм, що діють, на думку американців, в інтересах Міноборони КНР. До нього, зокрема, увійшли China Mobile Communications Group, China Telecommunications Corp, авіабудівна компанія Aviation Industry Corp. Експерти впевнені, що це перший крок до санкцій.

Торгова війна між КНР і США вже призвела до перебудови глобальних ланцюжків постачань, а нове загострення відносин на тлі глобального кризи через пандемії коронавірусу тільки прискорить цей процес. Чим і вирішили скористатися турки.

"До пандемії в основі єдиної ланцюжка поставок глобальної економіки перебував Китай. Тепер ситуація змінюється, і для таких країн, як Туреччина, відкриваються величезні можливості ", - відверто заявив віце-президент країни Фуат Октай.

Анкара вже розробила план того, як, спираючись на підтримку Вашингтона, потіснити Китай в Африці. "Спільні турецько-американські підприємства на цьому континенті можуть бути цікавою частиною відновлення наших економік після пандемії, - упевнений голова TAIK Мехмет Алі yaldzhindag. - ми не тільки допоможемо крихким економікам, але і нанесемо удар по китайської експансії, ми маємо зміцнити зв 'язки з США".

Крім того, на думку yaldzhindaga, Туреччина здатна замістити КНР у поставках на американський ринок побутової техніки та автомобільних запчастин. "Це дозволить Сполученим Штатам диверсифікувати виробників і не залежати від Китаю, до чого прагне адміністрація Трампа", - зазначив він.

Газова атака

Проте американців цікавить дружба з Анкарою не тільки проти Китаю, але й проти Росії. Тому на проведеному в середу семінарі ділової Ради Туреччина - США "Пора союзникам стати союзниками: турецько американська ланцюжок поставок" (TAIK) Девід Віттер (колишній сенатор від штату Луїзіана, в якому зосереджено виробництво зрідженого природного газу) і Ліндсі Грем (автор кількох антиросійських законопроектів і є головним лобістом інтересів американських газовиків у Конгресі) запропонували туркам план співпраці в газовій сфері, направлений на підрив позицій "Газпрому".

Він простий: Туреччина почне купувати американський ЗПГ, стане газовим хабом, буде перепродувати "газ свободи" сусідам і запрацює купу грошей. По суті, це те саме, про що Вашингтон раньше договорился з Варшавою.

Вона вже газовий хаб, оперує поставками блакитного палива з Росії та Азербайджану в обсягах, які полякам і не снилися, і Анкара зовсім не зацікавлена в тому, щоб додатковий ЗПГ зі США ще більше обвалив ціну на Європейському ринку.

Цього не можуть не розуміти навіть у Вашингтоні. Тому експерти впевнені, що реальна мета американців - нав 'язати Анкарі договір, який передбачає можливість проходу через Босфор танкерів.

Зараз рух газовозів по протоці заборонено, що не дозволяє Києву та Софії набувати заокеанський СПГ. Якщо Анкара піде на поступки, ситуація кардинально зміниться: американці зможуть побудувати термінали для прийому зрідженого газу на узбережжі - України, Болгарії, Румунії та Молдавії, забезпечивши непоганий ринок збуту виробникам у Луїзіані.

Смотрите, кто пришел

Примітно, що в якості основного партнера по газовим проектам Віттер і Грем представили туркам компанію Louisiana Natural Gas Exports (LNGE). Ту саму, з якою українське уряд у кінці травня уклало меморандум про закупівлі 5,5 мільярда кубометрів ЗПГ на рік протягом двадцяти років.

Від такої співпраці відмовився навіть "Нафтогаз України", оскільки, як повідомив голова української держкомпанії Андрій Коболєв, "перевірка виявила кілька десятків ознак, що не дозволяють підписати який-небудь контракт з Louisiana Natural Gas Export".

LNGE заснували менше двох років тому в американському "внутрішній офшор", штаті Делавер, і її реальні бенефіціари невідомі. За весь час діяльності компанія жодного разу не отримувала прибуток, Зате примудрилася накопичити заборгованість по податках у розмірі 340 тисяч доларів. Її виконавчий директор Бен Бланшет володіє ділянкою на газовому родовищі Abbeville в Луїзіані і гарячково шукає ринки збуту.

Якщо наміри Туреччини вбудуватися в глобальні ланцюжки поставок мають шанс на успіх, то співпраця з Louisiana Natural Gas Export нічого хорошого не обіцяє. Однак Анкара не в тому положенні, щоб капризничать.

Економіка в кризі, валютні резерви на исходе: турецькі держбанки за п 'ять місяців цього року продали 55 мільярдів доларів, щоб загальмувати падіння ліри, яка за три роки знецінилася в два з гаком рази. У травні відтік валюти з країни перевищив приплив на п 'ять мільярдів доларів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics